Глоба от 10 хил. лв. за нелицензиран организатор на детско пътуване във Франция

Глоба от 10 хил. лв. за нелицензиран организатор на детско пътуване във Франция

Фирмата, организирала преди месец пътуване на деца за участие в международен футболен турнир във Франция при изключително лоши условия, ще бъде глобена с 10 хил. лв. от Комисията за защита на потребителите (КЗП). Санкцията е защото фирмата е извършвала туроператорска дейност без да е регистрирана като туроператор. Освен това не е имало и офис, където да упражнява дейността си, съобщиха от КЗП.

Предстои издаване на заповед за налагане на принудителна административна мярка.  

Глобена е фирмата "Ви Ен Ви Консулт", която преди месец настани деца от двата футболни клуба "Обеля” и "Монтана” при тежки условия във Франция, където пребиваваха по повод участието си в международен футболен турнир. Пътуването на малките спортисти беше организирано от фирмата по покана на футболен клуб в Париж, а родителите бяха платили такси за участието в турнира. 

Доказателство за това, че фирмата, организирала пътуването, е упражнявала туроператорска дейност, без да има регистрация като такъв, е наличието на договор с транспортна фирма, фактури за заплащане на хотелско настаняване и медицинска застраховка на децата, установени по време на проверката, посочват от комисията.

Родителите на спортистите твърдяха, че по време на престоя им във Франция не е бил осигурен транспорт за придвижването до стадиона, където са се провеждали футболните срещи, както и до местата, където е можело да се хранят. По думите им в пансиона, където са нощували, са липсвали дори минимални условия като спално бельо и кърпи.  

Във връзка с конкретния случай и по повод навлизането в активния сезон, в който се организират детски летни лагери, експертите на КЗП съветват родителите преди да изпратят децата си на подобни пътувания, да изискат от директора на училището договор с туроператор, застраховка и всяка друга важна информация, свързана с пътуването.

Споделяне

Още от Бизнес