Глоба от 10 хил. лв. за търговия с негодни медицински изделия

Търговията с медицински изделия с изтекъл срок на годност или без знака за безопасност на продукта “СЕ” ще се наказва с глоба 10 000 лв. Това решиха депутатите във вторник, като окончателно приеха Закона за медицинските изделия.               

Освен най-често използваните болнични консумативи като марли, спринцовки, презервативи и лещи, медицинските изделия включват и понякога животоподдържащи продукти като пейсмейкъри и стентове.

Наличните у нас медицински изделия без знака "СЕ", но с разрешение за употреба, могат да се продават до края на тази година.

Глоба от 2000 лв. до 10 000 лв. пък грози лечебните заведения, които използват медицински изделия без "СЕ" маркировка. Изключение се прави за изделията, изработени по поръчка.

Същото наказание ще важи за болниците, които допускат използването на изделия без инструкция за употреба или с изтекъл срок на годност.

Търговците, получили безсрочно разрешение за търговия на едро с медицински изделия по реда на отменения Закон за лекарствата, трябва да подадат заявление до края на годината за потвърждаване на разрешението.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?