Глоба от 1.63 млрд. долара заплашва Фейсбук заради пробива в сигурността

Глоба от 1.63 млрд. долара заплашва Фейсбук заради пробива в сигурността

Европейският орган, отговарящ за неприкосновеността на личните данни, може да глоби  Фейсбук (Facebook ) с 1.63 млрд. долара заради признатия от компанията в петък пробив в сигурността, при който са засегнати близо 50 милиона потребители на социалната мрежа. До санкцията ще се стигне, ако регулаторът установи, че компанията е нарушила стриктните нови правила на ЕС за неприкосновеността на личните данни, съобщи "Уолстрийт джърнал" в понеделник.

Ирландската комисия за защита на личните данни (DPC), която е водещ регулатор по отношение на Facebook, заяви в събота, че е поискала повече информация от компанията за естеството и мащаба на нарушението, включително кои граждани на ЕС биха могли да бъдат засегнати от хакерския пробив.

В имейл изявление регулаторът посочи, че е "притеснен от факта, че това нарушение е открито във вторник и е засегнало милиони потребителски профили, но Facebook не е в състояние да изясни в този момент естеството на нарушението и рискът за потребителите".

Новите европейски правила за защита на личните данни, които влязоха в сила през май т.г., предвиждат компаниите, които не защитават достатъчно данните на потребители си, да бъдат  санкционирани с максимални глоби от 20 млн. евро (23 млн. долара) или 4% от глобалния годишен оборот за предишната година, в зависимост от който сумата може да е по-голяма.

В случая с Facebook максималната глоба би била 1.63 милиарда долара, пише "Уолстрийт джърнал". Европейският регулатор най-вероятно ще се фокусира върху това дали компанията е предприела подходящите мерки за защита на потребителите си преди хакерския пробив, допълва изданието.

Говорител на Facebook заяви в неделя, че компанията ще отговори на последващи въпроси на Ирландската комисия за защита на личните данни и ще информира регулаторите за по-нататъшните разработки. Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг заяви в петък, че социалната мрежа е била подложена на масивна хакерска атака, засегнала личните данни на близо 50 милиона нейни потребителите и че компанията все още се опитва да определи редица подробности около обхвата и въздействието на осъществен пробив в сигурността.

Според агенция MarketWatch това е един от първите важни тестове за това как регулаторите ще прилагат разпоредбите за известяване на нарушенията и сигурността на данните в новия европейски закон, наречен Общ регламент за защита на данните (GDPR), който влезе в сила по-рано тази година. Това също така може да е знак, че заплахата от солени глоби по този нов закон вече променя и начина, по който фирмите се справят с големи нарушения, принуждавайки ги да ги разкриват по-бързо и по-публично отпреди.

Междувременно агенция Ройтерс предаде, че ръководителят на германския антитръстов регулатор е заявил в понеделник, че е "много голям оптимист", че неговият офис ще предприеме действия срещу Facebook през тази година, след като е установил, че компанията е злоупотребила с господстващото положение на пазара, събирайки лични данни за хората без тяхното съгласие.

"Понастоящем оценяваме мнението на Фейсбук за предварителната ни преценка и съм много оптимистичен, че ще предприемем още стъпки, дори до края на тази година, каквото и да означава това", заяви президентът на Федералния антикартелен офис Андреас Мюнд по време на конференция за конкурентното право в Берлин.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?