Глоба от 1.687 млн. лв. за “Енерго-Про“ заради спрян ток на ВиК-Добрич

Доставчикът отказва да толерира длъжници и определи санкцията като влошаващ бизнес средата акт

Протестите през февруари срещу високите сметки за ток потрошиха стъклата на офиса на "Енерго-Про" във Варна

Доставчикът на ток в Североизточна България “Енерго-Про“ бе глобен с 1 687 484 лв. заради това, че е злоупотребил с господстващото си положение, когато през септември 2012 г. спря електрозахранването на ВиК-Добрич, защото не си плаща просрочените дългове за над 5 млн. лв. Това съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която установи това нарушение през март 2013 г., но изчакваше възраженията на компанията, преди да определи размера на санкцията.

От “Енерго-Про“ заявиха, че ще обжалват санкцията и оспориха аргументите на КЗК за налагането ѝ, тъй като не била съобразена с реалните факти. Доставчикът определи санкцията на КЗК като “още един акт, който влошава бизнес средата в страната, отблъсква инвестициите както на вътрешни, така и на външни инвеститори, които желаят да развиват честен бизнес в България“.

Глобата е рекордно висока за енергийния бранш. Подобна санкция – за 1.1 млн. лв., но за пет различни нарушения, получи през 2008 г. снабдителят на Западна България ЧЕЗ заради цените за възстановяване на спряното електрозахранване на длъжниците, тримесечното отчитане на електромерите и др. Върховният административен съд обаче намали глобата на ЧЕЗ на 250 хил. лв.

Спирането на електрозахранването на помпените станции на дългогодишния длъжник на енергото остави за по-малко от ден без вода част от жителите на Добрич и според антимонополния орган така “Енерго-Про“ е увредило интересите на потребителите.

Производството срещу електроразпределителното дружество бе образувано от КЗК по сигнал на политическата партия “Свободен народ“, зад която стои соченият за глава на организирана престъпна група Алексей Петров..

Комисията е преценила, че в конкретния случай задълженията на водоснабдителното предприятие, които са основание за преустановяване на електрозахранването, не представляват обективно обстоятелство, което да оправдава поведението на “Енерго – Про Продажби“ АД.

Установено било, че водният оператор плаща вноски по споразумение за разсрочено плащане на дълговете си към доставчика, но това било затруднено от големия размер и на текущите задължения.

От комисията посочват, че “Енерго-Про“ е било наясно, че тези дългове са заради невъзможността самото ВиК да си събере сметките и преди да му спрат тока е трябвало да се съобразят с опитите на клиента си добросъвестно да си плаща разсрочените сметки.

В Закона за енергетиката - чл. 67, се предвижда, че енергийните предприятия са длъжни да извършват дейността си в интерес на обществото и на отделните клиенти и в случая с ВиК-Добрич електроснабдителят не е трябвало да прибягва до спиране на захранването, което оставя съответно без вода редица граждани, които са изрядни платци и така техните интереси са накърнени.

Спирането на тока е засегнало и бизнес интересите на ВиК-Добрич, аргументира се от КЗК.

От “Енерго-Про“ обаче обясняват, че на множество срещи с водното дружество и принципала му – регионалното министерство, са поставяли въпроса с борчовете, предупредена е била и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и община Добрич и в продължение на няколко години са предлагали различни варианти за плащане на дълга.

“Институциите реално не съдействаха за решаването на проблема, а с течение на годините дългът постоянно нарастваше. Едва след прекъсването на електрозахранването към отделни съоръжения на водното дружество през септември 2012, МРРБ намери решение, като погаси половината от дълга, а другата половина беше разсрочена“, пише в становището на глобения снабдител, който припомня, че едва сега държавата е сменила ръководството на оператора.

Компанията посочва още, че дълго време на практика е кредитирала държавното ВиК с “ясното съзнание, че прекъсването ще причини неудобства на жителите на града, но не срещна никакво съдействие от ръководството на ВиК-Добрич“.

“Огромни задължения, като тези на ВиК – Добрич, натрупани в продължение на години, нарушават финансовите потоци в компанията и затрудняват разплащанията с доставчиците на електроенергия, между които и държавната НЕК“, допълват още от дружеството. То посочва, че няма да рискува финансовото си състояние и интересите на останалите си клиенти като застраши сигурността на захранването и няма да толерира длъжниците си.

Въпреки представените от ЕНЕРГО-ПРО аргументи за допуснати грешки в производството на КЗК, Комисията е наложила санкция на компанията. ЕНЕРГО-ПРО ще обжалва Решението на КЗК пред Върховния административен съд в законово регламентирания срок.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес