Глоба от 200 лева за паркиране върху тротоар в столицата

Глоба от 200 лева за паркиране върху тротоар в столицата

Глоба от 200 лева за паркиране върху тротоарите в столицата, предвижда наредба, изготвена от администрацията на кмета Бойко Борисов. Нейният проект бе представен в понеделник пред Комисията по инженерна инфраструктура в Столичния общински съвет от главния архитект на града Петър Диков.

Според него обаче документът няма да бъде приет през този мандат, защото има нужда от промяна в съществуващото законодателство. В Закона за движение по пътищата е предвидена 10 пъти по-малка глоба за същото нарушение         което масово се погазва.

Причината е основно в недостатъчното места за паркиране в центъра на София и липсата на контрол.

В проекта за общинска наредба се предвижда паркирането в “Синя зона” да бъде разрешено, само ако автомобилът е снабден със специален холограмен стикер. Допълнително ще се плаща за престой.

Въвежда се ограничение на времето за престой до 2 часа. Годишният стикер ще струва 350 лева, месечният – 35 лева, а този за седмица – 10 лева. За превозните средства на живущите в централната градска част ще се изисква само холограмен стикер.

“Хората трябва да осъзнаят, че да живееш в центъра е привилегия, но е и сериозен финансов ангажимент”, коментира Диков. Глобата за паркиране в синя зона без стикер ще бъде 50 лева. Моторните превозни средства над 2,5 тона, обслужващи търговски и други обекти в синя зона, ще се допуска престой до един час.
В наредбата се въвеждат правила за паркирането при зареждане на магазини в центъра, както и нормите за изграждане на паркинги при ново строителство.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?