Глоба от 200 млн. долара за "Дженерал Електрик" заради укрити данни

Глоба от 200 млн. долара за "Дженерал Електрик" заради укрити данни

Американската компания "Дженерал електрик" (General Electric) ще плати глоба от 200 милиона долара за укриване на важна информация за финансовата си дейност от инвеститорите. Това се посочва в съобщение, публикувано на сайта на Федералната комисия по ценните книжа и борсите на САЩ.

Комисията информира, че "Дженерал електрик" се е съгласила да плати 200 милиона долара, за да уреди искове за укриване на данни за производството на газови турбини и за застрахователния си бизнес. През 2017 и 2018 г. акциите на компанията се обезцениха с близо 75 на сто, след като обществеността научи за трудностите, пред които са изправени тези области от дейността ѝ, се припомня в съобщението.

"Дженерал електрик" е скрила от потенциалните си акционери, че част от декларираната печалба през 2016 и 2017 година всъщност е резултат от низходящи корекции на прогнозите за оперативните разходи. Компанията освен това е уличена в укриване от инвеститорите на изкуствено раздуване на паричните постъпления и други трикове, целящи да направят по-добро впечатление от нейните операции.

Споразумението, сключено с финансовия регулатор на САЩ, позволява на "Дженерал електрик" да не признае или да отрече извършването на осъдителни действия. След изплащане на глобата дружеството е длъжно до една календарна година да докладва на комисията за подобряване на системата за финансова отчетност.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?