Глоба от 440 хил. лв. за МТел заради безплатни екстри при тройна услуга

Телекомуникационният оператор "Мобилтел" е глобен с 440 049 лв. от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) заради това, че е предлагал на нови и стари клиенти да ползват безплатни екстри, ако сключат договор за тройната услуга за ползване на мобилни разговори, интернет и телевизия чрез МТел. Това съобщиха в петък от антимонополния орган, според когото възможността да се вземе без пари преносим компютър, телевизор или мобилен телефон са нелоялна конкуренция, тъй като стойността им е по-висока от нормалните пазарни стимули.

 

Производството срещу най-големия мобилен оператор у нас е образувано по искане на Национално сдружение на малки и средни кабелни оператори "ТВ Клуб 2000” (НСМСКО).

 

Санкцията е наложена заради предлаганите от октомври 2012 г. тройни пакети за мобилни разговори, телевизия и интернет "Повече за теб” в икономичен, стандартен и разширен вариант. Според тяхната реклама при сключване на договор за пакета се получава тарифен план с до 1000 минути към всички мрежи в страната и чужбина, интернет за дома до 100 Mbps и цифрова телевизия с до 160 канала, заедно с устройство по избор на клиента. Абонатът решава дали да ползва без пари преносим компютър, телевизионен приемник или телефонен апарат.

 

Според КЗК обаче атрактивните добавки към пакетите надвишават предвидените от закона допустими прагове и пораждат антиконкурентен ефект на кампанията. Така не се разгръща конкуренция чрез собствените параметри или условия на предоставяне на услугата, а привличане вниманието на потребителя се преследва чрез други стимули, посочва комисията в решението си да санкционира МТел.

 

Предложението да получат добавка е валидно както за настоящи абонати на дружеството, така и за нови, с което реално се създава възможност от пренасочване на абонати на конкуренти на "Мобилтел” към услугите на дружеството, стимулирани от желанието да получат едновременно с пакетното предложение и допълнителен "подарък” по техен избор.

 

Разглежданото поведение на ответното дружество е в противоречие с добросъвестната търговска практика и е в състояние да увреди конкурентната среда, аргументира си КЗК.

Споделяне

Още от Бизнес