Глоба от 5.2 млн. лв. за "Теленор" заради заблуда с 4G-мрежата

Глоба от 5.2 млн. лв. за "Теленор" заради заблуда с 4G-мрежата

Телекомът "Теленор България" е глобен с над 5.2 млн. лв. от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) заради това, че близо година е заблуждавал за скоростта на предлаганата от него 4G-мрежа и така е привличал клиенти, нарушавайки правилата на конкуренцията.

Решението на КЗК е взето на 14 октомври, но бе обявено не от антимонополния орган, а от конкурента на "Теленор" – "Макс Телеком", по чиято жалба всъщност е било образувано производството срещу дружеството на норвежката "Теленор".

Наложената санкция от 5 241 930 лв. представлява 1 процент от оборота на "Теленор България" за 2015 г. като нарушението е определено като леко от КЗК.

Комисията приема, че от края на ноември 2015 г. досега операторът е подвеждал совите потребители като се рекламирал, че неговата 4G/LTE мрежа ще достига скорост за качване на информация в интернет от 75 Mbps, което е 40 пъти повече от 3G-мрежата. Проверката на КЗК установила, че всъщност обявената на сайта на компания максимална скорост на новото поколение мрежа на "Теленор" е 42 Mbps.

"Видно от официалните максимални (а не средни) скорости на ъплоуд на 4G мрежата на Теленор, същите са 6.5 пъти по-високи от максималните за 3G, тоест, дори и в най-добрия случай те не са 20 пъти по-добри, какъвто е предполагаемият минимум, съгласно посланието на "Теленор". При всички случаи тези твърде леки нюанси на изказ, с включване на понятията "около“ и "средно“, при описание на по-добрите възможности на мрежата не биха могли да са водещи при формиране на потребителското търсене, което се преориентира и ръководи най-вече от бързината на пренос на данни като цифрово изражение", посочват в решението си от КЗК.

От "Теленор" обаче отхвърлят обвиненията, става ясно от решението на КЗК, и най-вероятно ще обжалват наложената им санкция пред Върховния административен съд.

"При пускането на 4G LTE мрежата си "Теленор" въведе в заблуждение потребителите и по този начин може да окаже въздействие върху икономическото им поведение при избора на мобилен интернет", посочват от "Макс Телеком".

Компанията допълва, че се държи като добросъвестен конкурент и очакваме същото и от останалите телекоми на пазара, които имат повече възможности като част от голяма

"Ние не сме против конкуренцията. Напротив – Макс е най-големият радетел за високи скорости на мобилния интернет в България, но не сме съгласни "големите“ играчи да опитват на всяка цена, дори с целенасочени атаки, да унищожат "малките“ им конкуренти“. – коментира изпълнителният директор на "Макс Телеком" Нейчо Величков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?