Глоба от 620 хил. лв. за калпав ремонт на трамвайно трасе в София

Глоба от 620 хил. лв. за калпав ремонт на трамвайно трасе в София

Столичната община е наложила рекордна глоба от 620 хил. лв. заради некачествен ремонт на трамвайното трасе по бул."България" на фирмата изпълнител – "СК13 Трансстрой", съобщиха от "Московска" 33.

Сумата е 10% от стойността на договора за изпълнение, а санкцията идва след сигнал на неправителствената организация "Спаси София" до Европейската комисия за случая "Трамвай Безумие".

Освен това Столичната община е задържала гаранцията за добро изпълнение в размер на 303 хил. лева, което е 5% от стойността на договора. Гаранцията е за 10 години, в които фирмата се задължава да отстранява за своя сметка всички проявили се дефекти по обекта, уточниха от кметството.

От "СК-13 Транстрой" отказаха коментар по случая пред Mediapool и заподозряха, че се води целенасочена кампания срещу фирмата.

Неправителствената организация "Спаси София" публикува множество снимки как изглежда трамвайното трасе седем месеца след основния ремонт, направен с европейски средства – изкъртени плочки, цепнатини, счупена ограда и т.н.

Вече е възложено на "СК-13 Трансстрой" да отстрани за своя сметка всички дефекти. Ако това не бъде направено, Столична община ще усвои изцяло задържаната гаранция на фирмата.

Наказана ще бъде и надзорната фирма "Софинвест", която е общинска собственост, за неупражнен контрол, заявяват от "Московска" 33.

Ремонтът на трамвайното трасе на бул."България" е част от проекта за интегриран градски транспорт на София за 100 млн. лв., който се финансира по оперативна програма "Регионално развитие".

"СК-13 Трансстрой" спечели поръчката за ремонта на трасето с цена от 6.9 млн. лв. Строителството започна на 5 март 2014 г., като срокът за завършване на обекта беше 97 дни. След две удължавания линията беше въведена в експлоатация на 15 юли 2014 г. Тогава зам.-кметът по транспорта Любомир Христов обяви, че за забавянето фирмата ще бъде санкционирана с 800 000 лв. Очевидно са се появили "смекчаващи вината обстоятелства" и глобата е намалена на 620 хил. лв. Христов не беше открит за коментар.

В момента тече ремонтът на подлезите по бул. "България". Той се изпълнява от фирмата "Инжстрой" ЕООД, уточняват от общината. 

В момента се извършват проучвателни дейности от страна на "Софийска вода" за отводняване на подлезите при ул."Тодор Каблешков" и бул. "Гоце Делчев".

Споделяне

Още по темата

Още от България