Глоба от 800 хил. евро заплашва България за забавеното вписване на еврофирмите

Глоба от 800 хил. евро заплашва България за забавеното вписване на еврофирмите

Забавеното вписване на европейски фирми в регистъра на Агенцията по вписванията може да струва на България глоба от около 800 хил. евро, коментира в неделя пред БНР зам.-министърът на правосъдието Деница Вълкова.

За проблема и за започналата наказателна процедура от Брюксел срещу страната ни стана ясно при отстраняването на шефката на Агенцията по вписванията Виолета Николова миналата седмица. Тя бе махната от поста, след като се разбра, че сама си е одобрила, без да информира министъра, бонуси от 48 хил. лв. за периода юни - декември 2011 г. и като илюстрация за проблемите с Николов бе даден примерът с наказателната процедура заради това, че не е разширен Търговският регистър, за да може в него да се вписват и европейските фирми, какъвто ангажимент има страната ни.

 

В системата е трябвало да бъдат добавени функционалности за вписване на европейски дружества в българския регистър по електронен път, без физическо присъствие на техни представители в София.

 

Възможността за вписване на дружества по електронен път е трябвало да съществува от 2008 г., т.е. е забавена с три години, обясни в неделя Деница Вълкова. Тя каза, че доколкото страната ни вече е в досъдебна фаза на наказателната процедура, не може да гарантира, че процедурата няма да приключи неблагоприятно.

 

За разширението на Търговския регистър е била проведена обществена поръчка в началото на 2010 г., но е отменена заради липса на средства в бюджета на агенцията. Нова процедура е имало в средата на 2011 г., която е по реда за специалните обществени поръчки (засекретена процедура), и договор е подписан в края на ноември 2011 с фирмата "Сиенсис".

 

Сега на изпълнителя са възложени конкретни срокове за разработването на специалния софтуер, на това не може да се случи в рамките на няколко седмици или месец, обясни зам.-министърът на правосъдието.

 

При максимални усилия до 15 март всички предвидени в законодателството европейски дружества ще могат да подават заявления за вписване в Търговския регистър, смятат от фирмата, ангажирана с разширението, допълни Вълкова. Регистърните производства по такива заявления пък ще могат да приключват след 1 юни 2012 г. Това са максимално кратките срокове, допълни тя.  

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?