Глоба от близо 3 млн. лв. за бТВ заради натиск над кабеларки

Глоба от близо 3 млн. лв. за бТВ заради натиск над кабеларки

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби с 2 915 514 лв. "БТВ Медиа Груп“ заради установена от ведомството злоупотреба с по-силна позиция при договаряне.

Проверката срещу бТВ и Нова телевизия започна след сигнали на кабелни оператори от страната - "Вирджиния-Ер Ен” ЕООД (Бургас), "Вайтъл-И” ЕООД (Сандански), "Цифрова кабелна телевизия” ООД (Пловдив) и "Кабел Сат-Запад” ООД (Благоевград).

“В хода на проучването по преписката е установено, че определени клаузи в Общите условия на "БТВ Медиа Груп“ ЕАД за предоставяне на право на разпространение по безжичен път в спътникови (DHT) електронни съобщителни мрежи и в кабелни и IPTV електронни съобщителни мрежи на телевизионните програми на "БТВ Медиа Груп ЕАД“ представляват злоупотребява с по-силната позиция на предприятието“, посочиха от антимонополния орган. Оттам уточниха, че въпросните общи условия се прилагат по отношение на кабелните (платформени) оператори, които се явяват клиенти на медията и получават права за излъчване на нейните телевизионни програми. 

КЗК е установила, че с общите си условия бТВ като предприятие с по-силна позиция на договаряне в отношенията си с кабелните оператори формира възнаграждението си на база минимално гарантиран брой абонати, който не може да бъде намаляван дори ако реалният брой абонати е по-нисък от въпросния минимално гарантиран брой.

Антимонополната комисия твърди, че е събрала данни, че бТВ не ползва "ясен и единен критерий“, въз основа на който да определя реалния брой абонати на всеки от операторите, а ползва различни източници на информация и различни способи към всеки един от тях.

"Чрез горепосочените действия ответното дружество налага необосновано тежки условия спрямо кабелните оператори "Вайтъл-И” ЕООД, гр. Сандански, "Цифрова кабелна телевизия” ООД, гр. Пловдив и "Кабел Сат-Запад” ООД, гр. Благоевград, с което извършва злоупотреба с по-силна позиция на договаряне по смисъла на чл. 37А от ЗЗК“, изтъкнаха от КЗК.

Общата санкция от близо 3 млн. лв. за телевизията се формира от три отделни санкции от по 971 838 лв. по отношение на всеки един от кабелните оператори. Освен това медията трябва незабавно да прекрати нарушението.

В становището си пред КЗК бТВ е посочила, че няма по-силна позиция при договаряне спрямо кабелните оператори.

"Предвид факта, че близо 90% от населението получава достъп до телевизионните програми само чрез услугите на платформените оператори, бТВ е зависима от своите клиенти на пазара на търговия на едро на права за разпространение на телевизионни програми“, посочва телевизията.

Тя твърди, че поведението ѝ спрямо операторите е в съответствие с добросъвестната търговска практика.

Решението на КЗК подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Въпреки че в сигнала си кабелните оператори посочват и подобни проблеми с "Нова Броудкастинг Груп“, КЗК не е установила подобни нарушения от нея.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес