Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Глоба "вандал" за разхвърлян боклук замени санкцията "клошар"

Гражданите отново ще може да предават метали за вторични суровини, но само до 100 лв. годишно

1 коментар
Глоба "вандал" за разхвърлян боклук замени санкцията "клошар"

Правителството няма да  глобява ровещите в контейнерите за боклук клошари, както планираше с от 300 до 1000 лв., но трансформира санкцията и тя ще се налага за "вандализъм" – когато съдовете за събиране на отпадъци се обръщат, разбити са, за да се вземат отпадъците от тях, или са запалени. Това предвиждат текстове на проекта за изменение на закона за управление на отпадъци, приети от правителството в сряда след няколкомесечно забавяне.

Връща се също така възможността гражданите отново да могат да връщат цветни и черни метали за вторични суровини срещу заплащане. Те обаче ще може да получават само до 100 лв. годишно за предадени метални отпадъци и ще трябва да декларират произхода им.

"Стари тигани и тенджери могат да предават, но не може да си помисли за това да предава релси от железопътната инфраструктура, кабели от инфраструктурата, която е свързана с електроразпределението, мантинели, метални части от пътната инфраструктура, шахти. Това не е позволено. Ние подкрепяме и предложенията за промяна в Наказателния кодекс за криминализиране на тези нарушения, защото знаете, че при подобни  действия може да бъде заплашен животът и здравето на хората", коментира екоминистърът Ивелина Василева..

Ако се установи, че операторите на площадки за отпадъци са приемали елементи от критична инфраструктура без документи за произхода, ще им бъдат отнемани разрешенията за работа.

Прието е и намаляването на размера на банковата гаранция за дейности с отпадъци от черни и цветни метали, но се въвежда банкова гаранция за площадките за скрап от електрическо и електронно оборудване и стари моторни превозни средства, при чието третиране също се произвеждат голямо количества метални отпадъци. Досега такова изискване в Закона за управление на отпадъците не съществуваше.

В момента търговците на отпадъци от черни и цветни метали плащат по 25 хил. лв. гаранция за фирмата и по 5 хил. лв. гаранция за всяка от площадките, на които извършва дейността си. Според промените фирмената гаранция ще падне на 15 хил. лв., но тази за обект се запазва на 5 хил. лв.

Големият размер на банковите гаранции неведнъж бе сочен от представителите на този вид бизнес като пречка за извършване на дейността им, довело до намаляване на легалните площадки за вторични суровини от цветни и черни метали и ръст на нелегалното им изкупуване, което помага за кражбите от инфраструктурни обекти.

Гаранции се въвеждат и за организациите, които се занимават с оползотворяване на отпадъци от опаковки, стари коли и електронно оборудване. Техният размер ще е 50 хил. лв. За организациите за оползотворяване на отработени масла нужното обезпечение ще е 20 000 лв. Организациите за рециклиране на негодни за употреба батерии и акумулатори  и излезли от употреба гуми ще плащат по 10 000 лв. банкова гаранция.

Лицата, които изпълняват задълженията си индивидуално, също ще внасят по сметка на екоминистерството обезпечение. По 10 хил. лв. ще е то за лицата с разрешение за оползотворяване на собствените отпадъци от опаковки, стари коли и електроуреди. За индивидуалното оползотворяване на отработени масла ще се внасят 5 хил. лв. Три хиляди лева ще дължат лицата, притежаващи разрешение за индивидуално изпълнение на задълженията си за оползотворяване на стари гуми, акумулатори и батерии.

Въпреки редицата облекчения, според рециклиращите организации част от промените са против обществения интерес.

Те се опасяват от нова вълна затваряне на действащи площадки за събиране на отпадъци заради изискването операторите да посочват изрично какви дейности извършват на тях. Това ще наложи разработката на нови или промяна на действащи подробни устройствени планове. Асоциацията на рециклиращата индустрия смята, че това е излишно, след като вече има ясно определени от общините площадки за дейности с отпадъци.

Тази разпоредба ще изхвърли от дейността над 70% от площадките, защото те се намират на площи с наемни отношения, чиито собственици нямат интерес да сменят предназначението на терените.

Рециклиращият бизнес е недоволен от това, че поправките въвеждат двоен аршин, тъй като за общинските площадки за вторични суровини няма категорично изискване да са изнесени в индустриални и складови зони. Публичните обекти за рециклиране също така ще са освободени от банкова гаранция, което нарушава конкуренцията и е дискриминация,смята бизнес организацията.

"Изграждането на нови общински площадки, при това за безвъзмездно предаване на отпадъци от гражданите, след като бизнесът беше изградил над 2200 площадки с лиценз от Министерството на икономиката, от които останаха 900 с разрешение от МОСВ, е излишен лукс и ненужно похарчени пари", коментират от АРИ пред Mediapool. Според тях това се прави в полза на корпоративни интереси.

Кой, как, по каква формула и чрез какъв икономически анализ определи заплащането в брой за отделното физическо лице да бъде 100 лв. за календарна година?, пита организацията.  Взети ли са например обемите и преди всичко цените, които на международните пазари стигнаха до 10-20 хил. лв. на тон (за мед и никел) – респективно 10-20 лв. на килограм?

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Нямам думи ! Кой подкрепя Дънди Прешънс в парламента? Кой? Кой определи 100лв годишно да се плащат на човек? Една кола за скрап или друго някое желязо по дворовете на вноски през годините ли ще ни го плащат, ГОСПОДА ПАРЛАМЕН ТАРНИ ИЗР()ДИ! Българска национална изм.т , населяваща парламента, искаме поименно кои депутати са гласували това!Много сте и 120 , 60 трябва да останете! И с облекчена опция за отзоваване- и съдебна отговорност за гласуваните решения! Това трябва да е следващата стъпка! А Дънди прешънс и подкрепящите го СОР()СПИИ вън от Бълга рия! Референдумна република- това е спасението ! Вижте Швейцария!Това е моделът!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.