Глоба вместо затвор за притежание на една цигара марихуана

Глоба вместо затвор за притежание на една цигара марихуана

Глобата от 1000 лева вместо затвор ще бъде наказанието за притежание на една цигара марихуана. Това реши Народното събрание в четвъртък с приетите на първо четене промени в Наказателния кодекс (НК), внесени от депутати от мнозинството.

Притежаването на малки количества наркотични вещества от наркозависими лица ще се наказва със същата глоба.

Между първо и второ четене на закона ще се прецизира кои точно са маловажните случаи, обясни Мая Манолова от Коалиция за България. Според нея и сега съдът може да прецени кога такова престъпление е маловажно - когато се извършва за първи път или става въпрос за малко количество наркотици.

Депутатите отхвърлиха спорния проект на правителството и приеха законопроекта, внесен от депутати, който е преработен вариант на правителствения.

Заедно с това бяха приети и отхвърлени цяла поредица от законопроекти за изменения  на НК внасяни от народни представители от всички политически сили от началото на 40-тия парламент.

В защита на предложението за отпадане на затвора за притежание на цигара марихуана, вносителят Мая Манолова обясни, че между първо и второ четене на приетия вече законопроект ще се прецени точно кои са маловажните случаи, които да изискват по –малка санкция. Пред журналисти Манолова обясни, че е имало прекомерност в наказването за леката дрога.

Преди две години, по инициатива на парламентарната група на "Новото време", депутатите криминализираха притежанието на еднократна доза наркотик. В закона бе записано, че за притежание на лека дрога като марихуана се присъжда затвор от 3 до 15 години, а за високорискови наркотици - от 10 до 15 години.

Промяната бе съпътствана с бурни спорове в и извън парламента, като един от акцентите бе дали наркозависимите трябва да се третират като болни хора, или като престъпници. В крайна сметка надделя второто.

Решението на парламента предизвика сериозни дебати в обществото за необходимостта наркозависимите да бъдат лекувани, а не изпращани в затвора. Тиражираха се и твърдения, че в нито една страна членка на ЕС притежанието на марихуана за лична употреба не е криминализирано.

В четвъртък парламентът прие и законови поправки, чрез които се повишават наказанията за сексуални престъпления срещу деца, като те вече ще са от 3 до 10 години лишаване от свобода и ще бъдат еднакви за посегателства срещу момчета и момичета до 14 години.

Извършването на хомосексуални действия с лица под 14 години ще се наказва 3 до 15 години.

Депутатите приеха с промяна в НК за купуване на гласове да има до три години затвор или пробация, а многократното гласуване да се наказва с глоба от 500 до 2000 лева.

С приетите на първо четене промени в НК се отменя наказанието за притежаване на нелицензиран софтуер на личния компютър, но остава наказанието за търговия с нелицензиран софтуер или пиратски продукти, които са обект на защита от закона за защита на авторското право.

Намалява се също така наказанието за кражба, което в момента е до 30 години затвор и експерти коментират, че е то е много по –тежко, отколкото действащите наказания за убийство.

Криминализират се действията, които водят до ощетяване на държавния бюджет чрез източване на ДДС, прането на пари, отпускането на банкови кредити без обезпечение.

Споделяне

Още от България