Глоба вместо затвор за Ванко 1 и братовчед му

Глоба вместо затвор за Ванко 1 и братовчед му
Адвокатите на раппевеца Иван Главчев, популярен като Ванко 1, и на братовчед му Димитър Рачалов – Рачела пледираха във вторник пред Пловдивския апелативен съд на двамата да бъде наложено административно наказание – глоба. Според защитниците Виктор Михайлов и Кирил Стоянов няма доказателства за престъпленията, в които Ванко 1 и братовчед му са обвинени.   

Ванко 1, баща му Петър Главчев и Димитър Рачелов бяха признати за виновни от Пловдивския окръжен съд през 2003 г. за склоняване към проституция, като престъплението е извършвано на територията на Пловдив, Рим, Париж, Ница, Мадрид и Брюксел от началото на 1999 г. до март 2003 г. Рапърът получи 12 г. затвор, баща му - 5, а Рачела – 10.  

През октомври 2006 г. Ванко 1 напусна килиите на пловдивския затвор след изменението на чл. 155 от Наказателния кодекс. С поправката, станала популярна като поправка “Ванко 1”, която е в сила от 13 октомври м. г., санкциите за склоняване към проституция се намаляват драстично. Така според ал. 3 на въпросния член наказанието от над десет години става пет години, и тъй като присъдата на рапъра все още не е влязла в сила, той е освободен, за да не бъдат нарушени гражданските му права.

Поправката в НК, предложена от депутати на левицата и довела до освобождаването на скандалния пловдивчанин, предизвика шумен политически дебат около поправките в НК, а от опозицията я определиха като най-голямата издънка на управляващите. Дори преди дни белгийският главен прокурор изрази недоумението си защо в България присъдите за сводничество се намаляват, след като във всички страни от ЕС те се увеличават. 

След като делото минава през трите инстанции на българското правораздаване, процесът е върнат за ново разглеждане в апелативния съд в Пловдив.

По време на заседанието във вторник защитата поиска още да бъдат извадени от анонимност свидетелките срещу подсъдимите, защото те не знаят кой отправя дава показания срещу техните клиенти.  

Адвокатите дори поискаха да се направи справка в масивите на МВР, че момичетата, които са свидетелствали с имената си, са били проститутки още отпреди да познават Ванко 1 и братовчед му. Съдът обаче отхвърли това искане.

Прокурорът Красимир Папаризов поиска от съда да бъде наложена максималната присъда от четири и половина години лишаване от свобода за двамата обвиняеми с мотива, че деянието, извършено от тях, е със сериозна обществена опасност. Така дори и да получат максималния размер на наказанието, двамата ще прекарат зад решетките около година и половина, тъй като вече имат “излежани” три години.

Магистратите ще постановят присъдата си утре.

Попитан ще съди ли България в Страсбург, на излизане от съдебната зала Ванко 1 заяви: “Със сигурност”.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?