Глоба за фирмата, бавеща учебниците от І до ІV клас

Министърът на образованието Даниел Вълчев съобщи, че нищо не е платено на фирмата, която трябваше да достави безплатните учебници от първи до четвърти клас до училищата, след като се установи, че към началото на учебната година има проблеми с доставките. Министърът, който отговаря в петък на депутатско питане по проблема, обясни, че спедиторската фирма, която доставя учебниците, ще понесе и неустойка, когато се установи какви точно са нарушенията.

На конкурса за избор на спедиторска фирма за доставка на безплатните учебници се явиха двама кандидати, като фирмата, която не спечели, не го обжалва, обясни Вълчев.

Той припомни, че до миналата година издателствата разнасяха безплатните учебници до Регионалните инспекторати по образованието, а оттам те се транспортираха до училищата.

Тези дейности са стрували 8 на сто върху стойността на учебниците, които са получавали издателствата.

Сега със същите 8 на сто учебниците са разнесени до 2355 места в страната и това е много по-евтино, отбеляза министър Вълчев. По думите му миналата година в инспекторатите са били доставени 275 000 комплекта с безплатни учебници от първи до четвърти клас, при 261 000 ученици. При старата система на разпространение над 10 000 комплекта с учебници се губеха през последните години и за това е уведомена Икономическата полиция, каза министърът.

Споделяне

Още от България