Глобален спад в разходите за отбрана заради бюджетните съкращения

Бюджетните съкращения заради финансовата криза са довели до глобален спад в разходите за отбрана през 2011 г., като в същото време ядрените държави са продължили да модернизират арсенала си. Това показват данните от годишния доклад на Стокхолмския международен
институт за изследване на мира (СИПРИ).


Според доклада САЩ остават световен лидер по разходи за отбрана със 711 милиарда долара пред Китай. През миналата година в света за отбрана са похарчени общо 1.74 трилиона долара, което е с 0.3 на сто повече от 2010 г., съобщи ДПА.


Осем държави - САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Китай, Индия, Пакистан и Израел - притежават около 4400 оперативни ядрени бойни единици, от които почти 2000 са държани в състояние на повишена готовност, твърди шведският институт.

 

Според института общият брой на ядрени бойни заряди - активни, на склад или за предстоящо унищожаване - в началото на 2012 г. е бил 19 хиляди.

 

В доклада си СИПРИ предрича, че САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания "ще останат ядрени сили неопределено дълго", като подчертава, че тези страни продължават да усъвършенстват своите ядрени оръжейни системи.

 

В доклада се отбелязва също, че Индия и Пакистан продължават разработките на балистични и крилати ракети, както и производството на ядрени материали за оръжейни нужди. Според института Индия разполага с 80-100 ядрени бойни заряда, Пакистан - с 90-110, а Израел - с 80. Въпреки че Северна Корея се хвали с ядрен потенциал, според СИПРИ "няма публична информация", че Пхенян има оперативни ядрени оръжия.

Споделяне

Още от Свят