Глобалната икономика ще се свие за първи път след Втората световна война

Според Световната банка глобалната икономика ще се свие тази година за първи път след Втората световна война, съобщи Би Би Си.

Банката прогнозира, че към средата на 2009 година индустриалното производство ще е с 15 процента по-ниско в сравнение със същия период на 2008-ма.

Същевременно световната търговия ще отбележи най-значителния си спад от 80 години насам. Най-големи загуби ще претърпи търговията в Източна Азия, където се намират някои от страните най-големи износителки в света.

Според прогнозата на Световната банка, засилващата се глобална финансова криза ще породи недостиг от милиарди долари финансиране за бедните и развиващите се страни.

Група от 129 държави през тази година ще се окажат лишени от финансиране в размер между 270 и 700 милиарда долара.

"Когато кризата започна, хората в развиващите се страни, по-специално в Африка, бяха нейни невинни наблюдатели. Сега те нямат друг избор освен да поемат суровите последици на кризата", казва управляващият директор на Световната банка Нгози Оконджо-Ивеала, който е бивш финансов министър на Нигерия.

Според него кризата ще направи тези страни по-зависими от чужда помощ, тъй като по-голямото задлъжняване на по-богатите, ще направи достъпът до заеми по-труден за по-бедните страни.

Едва една четвърт от уязвимите страни имат възможност да финансират мерки за смекчаване ударите на финансовата криза, заявява Световната банка, а нейният президент Робърт Зелик призовава за инвестиции в създаване на работни места, за да бъдат избегнати социални и политически вълнения.

Световната банка обаче предупреждава, че международните финансови институции няма да могат да осигурят долната граница на нуждите.

''Наистина, фискални ресурси трябва да бъдат инжектирани в богатите страни, които са в епицентъра на на кризата'', казва Джъстин Юфу Лин, икономист на Световната банка и неин вицепрезидент. Но според него насочването на инфраструктурни инвестиции в развиващия се свят, където те могат да отпушат растежа и бързо да повишат търсенето, би имало по-силен ефект и би могло да стане крюч към икономическото възстановяване.

Споделяне

Още от Бизнес