Глобалната ипотечна криза удря инвестициите на имигранти в имоти

Глобалната ипотечна криза удря инвестициите на имигранти в имоти

Малките апартаменти в София остават най-скъпи в страната, съобщиха във вторник от независимата изследователска група  “Индъстри Уоч” (Industry Watch). Според данните им за развитието на жилищния пазар в страната през периода юли-септември 2007 година като цяло се отчита забавяне на ръста на продажните цени на жилищата в столицата. Средните наеми в София са нараснали с около 4 на сто спрямо юни тази година, когато е било предишното наблюдение на жилищния пазар от “Индъстри Уоч”

Тристайните апартаменти в престижните райони продължават да бъдат относително по-евтини за наемане.

Според “Индъстри Уоч” , глобалната ипотечна криза ще окаже негативно влияние върху пазара на жилища в България, защото ще оскъпи  външното финансиране на жилища в България от среди на имигранти и чужди граждани. От финансовата група уточняват, че се забавят темповете за издаване на строителни разрешителни, а също намалява и размерът на застроената площ към тях.

В края на август международната агенция за недвижими имоти “Колиърс Интернешънъл”  (Colliers International) отчете, че апартаментите за продажба в утвърдените южни квартали се оферират на почти 1000 евро за кв.м. В района на Докторската градина средните офертни цени на имотите са малко под 2000 евро, уточняват от “Колиърс” , като отчитат 19 на сто нарастване от началото на годината. С толкова са скочили и продажните офертни цени и в квартал "Лозенец". В квартал "Иван Вазов", продавачите искат за имотите си с 11 на сто повече спрямо края на миналата година, отчитат от “Колиърс”.

От международната агенция обаче посочват, че наемите са се покачили съвсем малко спрямо продажните цени и нивата на които се предлагат жилища под наем варират сериозно, дори и в един и същ район. Предлагането на ново строителство се измества все по-далеч от града заради покачващите се цени на земята. Фокусът на инвеститорите остава върху селища от затворен тип и комплекси с къщи в покрайнините на столицата.

Споделяне

Още от Имоти

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?