Глобалният мир се влошава за 9-та поредна година

Глобалният мир се влошава за 9-та поредна година

Глобалният мир се влоши за девета поредна година - с 0.07%, конкретно за 2021 г. Това все пак е второто най-малко влошаване, регистрирано в историята на Глобалния индекс на мира.

Исландия остава най-мирната държава в света, позиция, която заема от 2008 г., следвана от Нова Зеландия и Дания. Афганистан остава най-малко мирната държава в световен мащаб, оставяйки след Йемен и Сирия.

България е на 27-мо място. Румъния е паднала с четири места надолу, но все още изпреварва България и е на 25-о място. РС Македония е подобрила позицията си с 11 места, намира се на 40-а позиция. От другите ни съседи Сърбия е на 44-то място, Гърция – 66, а Турция е на ръба на червената зона със своето 149-о място.

Освен това в тазгодишния доклад осем от 10 -те най-мирни държави в света се намират в Европа, което прави този континент най-мирния регион в света. Това е най -големият брой европейски държави, които са класирани в първите десет от създаването на ГИМ.

ГИМ оценява страните по три аспекта: обществена безопасност и сигурност, продължаващ вътрешен и международен конфликт и ниво на милитаризация.

Изследвайки 99.7% от световното население през тези три области, подготвилият индекса екип открива GPI резултат, който показва тази година, че спокойствието отново се е влошило и макар процентът да изглежда нисък, влошаването е тревожно значително. Докато положението с мира всъщност се е влошило за последователни 15 години, светът е свидетел на нови тенденции и причини за спада на мира.

Появата на глобална пандемия оказа значително влияние върху насилието. Въпреки че положението с насилствените конфликти се е подобрило, броят на придружени с насилие демонстрации е нараснал значително - общо над 5000 насилствени събития, свързани с COVID-19, се случиха през изминалата година.

Инциденти с насилие, свързани с пандемията, е имало в 158 страни по света. Това увеличение на свързаните с COVID-19 придружени с насилие инциденти, причинени от демонстрации и безредици, беше подхранвано от различни промени: наложените ограничения заради COVID-19, антиправителствени настроения, блокиране, увеличаване на безработицата и липса на икономическа подкрепа.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?