Глобалният пакт за миграцията беше одобрен официално на конференцията в Мароко

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш пристига за участие в конференцията в Маракеш

Глобалният пакт на ООН за миграцията беше одобрен официално в понеделник на междуправителствената конференция в Маракеш, Мароко, с участието на около 150 страни, предаде Франс прес.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова "да не се поддаваме на страха, нито на фалшивите информации" за миграцията. В реч при откриването на дебатите той порица множеството лъжи за пакта, предизвикал критиките на националистите и на поддръжниците на затварянето на границите.

Германският канцлер Ангела Меркел оцени Глобалния пакт на ООН за миграцията като "крайъгълен камък" в разработването на многостранен подход по въпроса, предаде ДПА.

В изказването си на конференцията Меркел заяви, че споразумението е голяма стъпка в битката срещу трафикантите на хора. Миграцията е нормално явление и "когато е законна, е нещо добро", подчерта тя.

Меркел определи икономическата миграция като нещо, от което държави като Германия могат да извлекат полза. Отделни страни не могат да се справят със световната миграция, а само международната общност като едно цяло е способна да го направи, предупреди тя.

Споразумението цели да засили международното сътрудничество с цел "сигурна, редовна и законна" миграция. Предстои то да бъде одобрено от Общото събрание на ООН на 19 декември.

Очакваше се конференцията в Маракеш да бъде чисто формален етап в този процес, но предвид страстите, които предизвика пактът, петнайсетина държави обявиха, че се оттеглят или замразяват своето решение, отбелязва Франс прес.

Италия, Австрия, България, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Естония, Латвия, Швейцария, Австралия, Израел и Доминиканската република решиха да не отидат в Маракеш. САЩ се изтеглиха още от изготвянето на пакта с аргумента, че той съдържа разпоредби, които противоречат на имиграционната политика на Доналд Тръмп.

Близо 160 от 193-те страни членки на ООН присъстват в Маракеш. Стотина са представени на равнище държавни или правителствени ръководители или министри. Засега все още не са известни подробности за участниците, защото няма официален списък.

Глобалният пакт за миграцията е необвързващ. Той съдържа принципи - защита на правата на човека, на децата, признаване на националния суверенитет - и излиза с предложения в помощ на страните, които се сблъскват с миграцията. Те включват обмен на опит и информация, както и интегриране на мигрантите. Пактът забранява произволното задържане на мигранти и разрешава арестите само в краен случай, посочва Франс прес.

Защитниците на правата на човека смятат текста за недостатъчен, особено по отношение на достъпа на мигрантите до хуманитарна помощ и основни услуги. Според противниците обаче пактът насърчава неконтролираните миграционни потоци.

В последния момент Чили обяви, че няма да присъства в Маракеш.

Документът "се превърна от пакт, който целеше необходим международен диалог, в пакт, който отразява някои международни стандарти, които не са приложими в рамките на чилийската миграционна политика", обясни заместник-министърът на вътрешните работи Родриго Убиля. "Ето защо правителството на консерватора Себастиан Пинера реши да не участва в конференцията днес и утре в Маракеш, за да заяви ясно обективните различия, които има с пакта", каза той.

Някои неясноти и двусмислици в текста представляват "нещо като усмирителна риза по отношение на онова, което всяка страна може след това да направи по един суверенен начин", допълват чилийските власти.

През март с идването си на власт Пинера приложи серия от мерки, за да въведе ред в притока на мигранти. В последните години около 155 000 хаитяни и 200 000 венецуелци влязоха в Чили.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят