Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Глобалното затопляне изправя Европа пред стотици милиони имигранти

37 коментара
Глобалното затопляне изправя Европа пред стотици милиони имигранти

Когато хората чуят за имиграция и изменения в климата, те си представят изнасянето на населението на опустошената от урагани Индонезия или опустяването на северните африкански райони, в които местното население вече не може да се занимава със селско стопанство. Явление, което е тъжно и неприятно, но някак си далечно. Оказва се обаче, че глобалното затопляне, което отдавна е преминало фазата на хипотеза, до края на века ще изправи Европа пред предизвикателството да се справи със стотици милиони имигранти от Африка и Средния Изток. Тези хора ще нахлуят към страните от Стария континент, принудени да търсят работа и прехрана, след като влошените условия в собствените им страни ще застрашат оцеляването им.

Това сочат данни на Европейската комисия, изнесени по време на конференция, посветена на климатичните изменения и тяхното влияние върху европейската икономика. Срещата на представители на Европейската комисия, европейския парламент и специалисти в областта на екологията се състоя в Солун.

Глобалното затопляне и свързаната с него имиграция поставя ЕС пред огромен брой проблеми – първо това ще наруши баланса в света, второ – как да се интегрират тези хора, трето – как да се осигури работа и прехрана за тях и т.н.

Глобално затопляне

Отделянето в атмосферата на въглероден двуокис и други газове предизвиква т.нар. парников ефект, при който отразената от Земята слънчева радиация (предимно в инфрачервения спектър) не може да се разсее в Космоса, а се връща и затопля още повече Земята. Над 50% от емисиите произлизат от изгарянето на органични горива в енергетиката и транспорта.

Това затопляне е продукт на индустриалната революция, но се засилва още повече през втората половина на 20 век. За това време средната глобална температура се е повишила с около 0.5°C, което довежда до оттегляне на континенталните ледници и ледниковите шапки около полюсите, промяна в режима на някои животни. Има опасения за повишаване на нивото на световния океан, както и натрупването на катастрофални метеорологични феномени като наводнення, торнада, снежни бури и др.

ЕС е съсредоточил усилията си в ограничаването на негативното влияние на глобалното затопляне чрез редица мерки, съсредоточени в момента в пакета "Енергия и Климат", чрез който се цели преминаване към ниско въглеродна икономика. Пакетът от предложения са насочени към утвърждаване на ролята на Европейския съюз като водеща сила в света в борбата с промяната на климата. Според документа, до 2020 г. ЕС трябва да намали въглеродните си емисии с 20% в сравнение с количествата от 1990 г., 20% от произвежданата от човека енергия трябва да идва от възобновяеми източници, а енергийната ефективност на 27-те страни членки трябва да се подобри с 20 %. Пакетът засяга и търговията с квоти емисии на парникови газове.

Според документа "Енергия и климат", България ще получи максимума от 20% ръст над референтните емисии въглероден двуокис в секторите транспорт, земеделие и отпадъци. Посочената за страната ни цел е от 16% на енергия от възобновяеми източници до 2020 г. (през 2005 делът им е бил 9.4%). Въпреки че е по-ниска от тази за напредналите страни от ЕС, целта ще изисква значителни усилия от страната и европейска подкрепа за въвеждане на нови технологии.

Мерките, които ще позволят на Европа да премине към ниска въглеродна икномика и да се спасят природните ресурсти, целят да задържат емигрантите в родните им страни. Но движението на човешки маси на този етап изглежда неизбежно. Затова в Европа се мислят  редица варианти за справяне с емигрантските потоци – например, да бъдат приети и да работят на правни начала, с трудов договор, и след една година да бъдат стимулирани да се завърнат в станата си и да предадат опита, който са натрупали. По време на годината, в която е работил в европейската страна, имигрантът ще получава част от заплатата си, а останалата ще получи след като се завърне в страната си. Но това, за сега, са само предложения.

Това, което притеснява европейците, е на първо място невъзможността, по-скоро неготовността, да интегрират тези разноцветни етноси, които ще дойдат от съседните континети. Друг е въпросът за политическите и икономическите измерения на това движение на хора.

Има ли връзка между глобалното затопляне и миграционните процеси у нас? Много е трудно да се каже, защото за това не се говори, нито на държавно, нито на обществено ниво, казва Стоян Фълджийски от Фондация "ТАЙМ", участник в конференцията в Солун.

Признаци на негативните последствия в България са еднозначните данни за повишаване на средните температури и намаляване на количествата на валежите от няколко години насам – признак на засушаване. По думите на Фълджийски, това е най-пагубно за сектора на селското стопанство, който и без това е в рецесия от години.

В момента 650 хиляди българи работят в родното селско стопанство. Само 11 хиляди от тях са млади хора. А според данни на ЕК, около 2/3 от сега заетите в сектора на селското стопанство в България и Румъния до 2014 г. ще напуснат отрасъла.

Фълджийски цитира проучвания на Българска академия на науките, според които очакваното изменение на средната годишна температура към края на 21 век е с от плюс 2ºС до 5ºС, а намаляването на валежите – с 10%.

Покачването на средната температура на земната повърхност с повече от 2ºС вероятно ще доведе до катастрофални последствия за голяма част от населението в света – около 150 млн. души ще останат бездомнни.

Голяма е вероятността да разполагаме само с едно десетилетие за вземане на ефективни мерки за предотвратяване на необратими и опасни изменения в климата, чиито икономическа цена според доклада "Стърн" от 2006 г. многократно ще надхвърли инвестициите, необходими за смекчаване на въздействията от напрупването на парникови газове. И в момента загубите за икономиката се изчисляват на 5-6 % от БВП на държавите всяка година.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

37 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. КОСТА
  #38

  Тенденции не се изчисляват за последните 3-4 години.За последните 50 години НЯМА изменение на средните годишни температуриИма само заор за пари по проекти, пари за конференции.Цели научни кариери преминават в гонене на Михаля

 2. СДС
  #37

  законите, че да подхвърля такива реплики, че трябва да декларираш нещо, - което изобщо не е и така, но примерно, хипотетично - на приятелката тях. Но кое притеснява да бъдат декларирани?- В случая за корупция ли става въпрос?- Не, аз не съм казал, че е корупция. Напротив, това е сума, която се декларира през медиите. Значи тя трябва да е спокойна за тези пари. Но тези пари очевидно, пак повтарям, повечето им фирми са съвместни, зачи те трябва да са родени, да са генерирани от този съвместен бизнес.

 3. СДС
  #36

  Разбира се, Борисов побесня от твърденията на Димитров - наистина малко странно е икономически министър да смята парите, инвестирани от фонд, за собственост на някой от участниците в него. Толкова побесня, че набърка премиера Сергей Станишев, който също не декларира имуществото на Елена Йончева, макар че живее с нея. Така разговорът стана още по-пикантен за публиката. Ето част от него. Виктор Николаев от БНТ задава въпроси първо на Бойко Борисов, а след няколко минути и на Петър Димитров. Бойко

 4. учуден
  #35

  След като е известно стратегическото значение на горите в периоди на затопляне, защо правителствата нехаят относно мелиорацията и залесяването на пустеещите земи с дървесни видове - особено иглолистни?

 5. да бе
  #34

  Положението е критично и без глобално затопляне

 6. МИ6
  #33

  от известно време насам.Затова ли са тези безумни строежи в България.И тази дескриминация към българското население.Готвим се за маси от араби и африканци.А българите да вървят при по-развитите си събратя от Европа и Азия.Да приеме емигранти могъщата и безкрайна по площ майка рус.България е малка и си е за българите.За тези,които я заслужават,разбира се.

 7. МИ6
  #32

  водеше до това заключение.Защо не се включите към разработките и стратегиите,които някои страни вече прилагат в Африка за борба със сушата!Организации,които работят почти без пари,само спонсори ги издържат.Ама в тази работа няма келепир!Нали.

 8. МИ6
  #31

  в изсичането на горите,строежите.....Вместо да бъде организирано спешно и масово залесяване кабил ще ми обяснява,че не смогвали да задоволят пазара на дървен материал,не можели да си изпълнят поръчките.То в Турция не остана вече дърво,в арабския полуостров също.Сега е наш ред.

 9. Антиеколог
  #30

  "Фълджийски цитира проучвания на Българска академия на науките, според които очакваното изменение на средната годишна температура към края на 21 век е с от плюс 2ºС до 5ºС, а намаляването на валежите – с 10%" В случай,че наистина стане така то климатът на България ще стане субтропичен,подобен на този в Испания или южна Италия.Е това не е ли по-добре,повишението на средните температури ще даде възможност за по-голямо развитие на земеделието и появата на нови земеделски култури,стига да има кой да

 10. Vladko
  #29

  Ami to kato ne ni stiska da si promenim na4ina na jivot nai-lesno e da kajem, 4e globalnoto zatoplqne ne e po na6a vina. Prosta rabota i na6ite deca 6te ni sarbat poparata ama kvo ni puka za tqh... Vajnoto e nie da sme ok, kato Antiekolog...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.