Глоби за 14 млн. лв. е наложила Главната инспекция по труда от началото на годината

Глоби за 14 млн. лв. е наложила Главната инспекция по труда от началото на годината

Главната инспекция по труда е наложила глоби за 14 милиона лева лева за неспазване на трудовото законодателство през тази година, съобщиха от пресслужбата на инспекцията.

 

Извършени са 42 601 проверки за спазване на трудовото законодателство, което със седем процента повече от миналата година.

 

Направени са 16 015 непланирани проверки. Засечени са 200 234 нарушения на трудовото законодателство, на законодателството за насърчаване на заетостта и на Закона за държавния служител.

 

Миналата година инспекцията е хващала средно по 4.4 нарушения на една проверка, докато през 2012 година този показател вече е 4.7.

 

Най-много са нарушенията в областта на здравословните и безопасни условия на труд – 42.6% от общия брой. Следват тези в областта на трудовите правоотношения – 57.2 % и най-малко - 0.2 % са тези на Закона за насърчаване на заетостта и Закона за държавния служител.

 

В резултат от проверките на Инспекцията по труда с 3 250 незаконно работещи са сключени писмени трудови договори.

 

Увеличава се броят на работещите, преминали от 4-часов на 8-часов работен ден. В периода от месец юни 2011 г. до месец юни 2012 г. 42 000 души, които са били осигурявани на 4 часов работен ден, вече работят на пълно работно време и работодателите им внасят осигуровки на двойно по-висок доход след съвместните проверки на НАП и ГИТ.

 

След намесата на Инспекцията по труда от работодатели на работещи са изплатени дължими трудови възнаграждения в размер на над 52.5 млн. лв. За периода от средата на 2009 г. досега сумата надхвърля 207 млн. лв.

Споделяне

Още от Бизнес