Глоби за 210 хил. лв. наложени на CEZ

Пет санкции за общо 210 хил. лв. наложи Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на четири фирми на чешката компания CEZ, която контролира електроразпределителните дружества в столицата, София-област и Плевен, съобщиха от комисията.

Заради непредвидено достатъчно време за плащане на юнските сметки за ток след извънредното отчитане на електромерите и закрити пунктове за плащане,  „ЧЕЗ Електро България” е глобена с 50 хил. лв. заради опашките пред касите, предизвикали социално напрежение сред хората.

Тази фирма отнася още една санкция от 40 хил. лв., каквито са наложени и на Електроразпределение – Столично, София-Област и Плевен, заради неспазен срок за наложената от ДКЕВР промяна в общите условия на дружеството. До 11 юли регулаторът нареди на дружествата да изменят и допълнят проектите на Общите условия по договорите за разпределение и снабдяване с електрическа енергия, които предвиждаха тримесечен срок за отчитанена електромерите, но комисията неразреши това.

От комисията допълниха още, че от септември започват регулярните си проверки в енергийните дружества за готовността им да посрещнат есенно-зимния сезон. Инспекциите трябва да установят дали е извършвана профилактика на съоръженията и дали те са в състояние да поемат по-големите натоварвания при по-ниски температури, допълниха от ДКЕВР.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?