Глоби за фирмите, които не се справиха със зимното почистване

Имаме достатъчно финансов ресурс, за да плащаме за почистване на пътищата при зимни условия, каза в петък по горещата тема за състоянието на пътищата при зимни условия министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Тя направи коментара си в кулоарите на парламента след участието си в парламентарния контрол.

Не само ще платим, но и ще спестим средства, тъй като ще санкционираме фирмите, които не си изпълниха задълженията по договор да чистят пътищата от сняг, добави тя.

По информация на Mediapool плащанията за зимното почистване към пътните компании е започнало едва след падането на снега и компаниите не разполагали със средства за материали и заплати. Някои теглили кредити, за да не спират дейността си.

“На българина все някой друг му е виновен”. Така Павлова коментира взаимните упреци между шофьорите на тирове и органите на реда за хаоса по пътищата миналия уикенд, когато имаше обилен снеговалеж.

“Важно е да не правим от една конфликтна точка изводи за цялата страна. Републиканската пътна мрежа беше изчистена и беше проходима при зимни условия, но имаше и места с проблеми”, каза още министърът. "Надявам се, че всички вече имат обица на ухото, ще работят както трябва и ще създават необходимата организация", изрази надежда тя. "Мога да отговарям само за моите служители и трябва да има ред. Имаме планове за действие и някой трябва да ги прилага", посочи министърът.

Според Лиляна Павлова думите на премиера Бойко Борисов към археолозите са коректни, тъй като строителството на магистрала “Струма” трябва да продължи, не може да спира и да закъснява.

При инспекция на строежа в сряда Борисов каза на археолозите да си облекат ватенки и да си вземат калорифери, за да приключат по-скоро с разкопките на тракийска могила, открита по трасето на бъдещата магистрала. Те обясниха, че ще са им необходими няколко месеца и хубаво време, за да си свършат работа, но премиерът настоя до юни да са се изнесли.

“Колегите археолози трябва да продължат да работят, но паралелно със строителството, а не да спират процеса”, каза Павлова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес