Глоби за пияни и дрогирани водачи на електрически тротинетки в Дания

Глоби за пияни и дрогирани водачи на електрически тротинетки в Дания

На най-малко 30 човека в датската столица са били предявени обвинения за каране на електрическа тротинетка под въздействието на алкохол или наркотици. Това е част от кампания, целяща да внуши, че правилата за движение по пътищата в Дания се отнасят и за тротинетките, съобщи копенхагенската полиция, цитирана в четвъртък от Асошиейтед прес.

Началникът на столичната пътна полиция Хенинг Педерсен каза, че през последните няколко дни 26 души са били глобени, че карат тротинетка със съдържание на алкохол в кръвта над допустимото.

Други четирима водачи на такива возила са санкционирани заради наличие на наркотици в организма. Пътните полицаи изчакват резултатите от кръвните тестове, преди да наложат глобата. За първо провинение тя е 2000 датски крони (около 300 долара), а за второ - двойно по-голяма.

Датското пътно законодателство се прилага и за водачите на тротинетки - тоест допустимото съдържание на алкохол в кръвта е еднакво за автомобили и другите видове превозни средства.

Педерсен каза още, че водачи на тротинетки биват глобявани, ако карат по тротоари и пешеходни зони и че те трябва да спазват правилата, валидни за велосипедистите.

Модата на електрическите тротинетки "зарази" градовете по света от една година насам. Тя е част от своеобразна революция за микромобилност, в която потребителите наемат тротинетки за придвижване на малки разстояния.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?