Глоби за родителите вместо труд за провинили се ученици

Нереализираната идея на бившия образователен министър Даниел Вълчев децата да полагат труд в училището за различни провинения еволюира до глоби за родителите. След като обяви, че ще се пренаписват безумните учебници в средното образование, образователният министър Сергей Игнатов съобщи в понеделник, че се заема с изграждането на "работеща система за подобряване на дисциплината в училище".

За разлика от предшественика си Игнатов смята, че подобна работеща система е свързана с "финансови санкции за родителите, с възпитателни мерки, но да не се унижава достойнството на учениците".

Един от най-критикуваните аспекти от неприетия закон за училищното образование на Даниел Вълчев, бе именно този с дисциплината. За провиняващите се системно ученици бяха предвидени наказания, включващи извършването на дейности в полза на училището, извън времето за обучение. Въвеждаше се и оценка за поведение.

Мерките за дисциплината трябва да влязат в новия закон за средното образование, който се подготвя в момента.

"Искаме да се разбере, че дисциплината в училище е проблем и отговорност на цялото общество", посочи Игнатов.

Той съобщи, че когато е готов текстът на закона ще започне, заедно с обсъждането в парламента, "една широка дискусия за това какво да бъде българското училище в ХХІ век".

По темата с учебниците Игнатов каза, че е възмутен, тъй като "дискурсът се появява твърде рано в детската глава". "Дискурсът ми е любима дума, защото е плод на едно постмодерно дърдорене", добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?