Глоби за железничарите, блокирали Централна гара

Глоби за железничарите, блокирали Централна гара

Железничарите, които на 11 януари блокираха за няколко часа софийската Централна жп гара, ще бъдат санкционирани, заяви в понеделник шефът на "Български държавни железници" (БДЖ) Пенчо Попов.

Около 60 недоволни служители на БДЖ обявиха спонтанен протест миналия понеделник сутрин заради забавени заплати за ноември. Щетите от протеста се изчисляват на 2000 лв., така че тези пари ще бъдат удържани от заплатите на протестиращите железничари. Те ще се простят с 30-40 лв. от месечната си заплата.

Синдикатите в железопътния транспорт не са подкрепяли спонтанния протест, казаха от работническите организации след среща с транспортното министерство в понеделник.

Транспортният министър Александър Цветков каза от своя страна, че държавата и синдикатите са подписали график за изплащане на заплатите в системата на БДЖ. Досега такъв имаше само за Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). Според графика, служителите на БДЖ ще получават аванс на 15 число от текущия месец и заплата до 30 число на следващия месец. Работниците се ангажират да дадат 5-дневен толеранс след изтичане на тези дати, преди да протестират.

Синдикатите настояват държавата да започне да изплаща от тази година на всички железничари т.нар. социални ваучери, които са до 60 лв. на месец. Те са нещо като антикризисна мярка, заложена в колективния-трудов договор. Транспортният министър обеща да се навакса със закъснението и междувременно да се изплащат редовно ваучерите за условия на труд, които са до 44 лв на месец и се получават от служители с тежки условия на труд. На някои от тях ваучерите са забавени с 5 месеца.

Председателят на Синдиката на железничарите в България Петър Бунев каза, че ръководството на транспортното министерство е обещало да обсъжда със синдикатите всички предложения за реформи в железниците.

Единствената сигурна антикризисна мярка засега е съкращаването на персонала. Служителите на БДЖ ще намалеят с 2000 души до юни 2010 г., като освобождаването им започна през октомври 2009 г.

Цветков каза, че сред мерките за спасяване на железниците от фалит са превръщането му в пазарно ориентирана структура. За това ще се грижат маркетингови звена, които предстои да бъдат създадени. Министърът за пореден път спомена намеренията си за създаване на смесено дружество с германските железници "Дойче бан" в областта на товарните жп превози. Представители на фирмата щели да дойдат в края на месеца за преговори. 

Сред другите нововъведения на железниците ще са комбинирани билети за влак и автобус за дестинации из цялата страна. Сега комбиниран билет може да се закупи само по направлението София – Бургас. Комбинираният билет ще излиза по-евтино на пътниците. До края на годината трябва да се създаде организацията за комбинирания превоз като на жп гарите ще се обособят гари за автобусите.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?