Ако имаше кой да ги налага,

Глобите за неспазени авторски права биха надхвърлили 9 млн. лв.

Община Каварна осъдена за четири неплатени концерта

Само четирима чиновници от Министерство на културата следят за спазване на Закона за авторското право в цяла България. Техният екип би трябвало да успее да провери колкото се може повече заведения, клубове, магазини и други ползватели на музика, които би трябвало да плащат за правото да излъчват произведенията на композитори и текстописци. Това стана ясно в понеделник на пресконференция по повод 20-ия рожден ден на организацията за авторски права в музиката – Музикаутор.

По думите на шефа на дирекция “Авторско право” към Министерство на културата Георги Дамянов четиримата инспектори успяват да направят по около 400 проверки на година. Търговските обекти, в които звучи музика и дължат такса за авторски права, само в София са няколко десетки хиляди. По закон глобите за некоректните собственици е между 2000 и 20 000 лв., но на практика санкциите не могат да бъдат налагани.

Според информация на Музикаутор, ако не се беше наложило съкращението на администрацията по ведомствата, а инспекторатът към Министерство на културата работеше в пълния си обем от около 15 души, а не само с четири, парите от глоби за неспазване на авторските права биха надхвърлили 9 млн. лв. Тези пари обаче не могат да бъдат събрани.

Според Дамянов понякога се налага ведомството на Вежди Рашидов да изпълнява ролята и на медиатор между некоректни платци в лицето на телевизии или радиа и дружеството за колективно управление на авторски права.

Председателят на Управителния съвет на Музикаутор – Ценко Минкин, пък заяви, че отказът от плащане за труда на композитори и текстописци е по-скоро проблем в начина на мислене в страната ни. По думите на изпълнителния директор на дружеството Магдалина Тодорова сходно е положението и с концертите на чужди изпълнители у нас.

“Ежедневно ни се налага да се свързваме с партньорските организации в другите държави, за да разясняваме защо не са изплатени правата не техните автори”, обясни Тодорова. Според нея проблемът се крие в това, че всеки в България може да стане промоутър и да организира концерти и така некоректни платци създават негативен имидж на страната ни.

“Твърде често таксите за музика и текст на чуждите изпълнители не се плащат, а това става проблем при евентуално тяхно следващо гостуване. Има случаи, в които дадена група получава тези пари едва, когато бъде поканена за следващо гостуване в България и откаже”, обясни още Тодорова.

Тя даде пример също с кмета на община Каварна Цонко Цонев, който организира всяко лято рок концерти в курортния град, но не изплаща парите за авторски права. “Към момента сме спечелили четири от общо седем дела, които сме завели срещу общината. В останалите три случая Цонко Цонев твърди, че концертите са организирани от фирма, регистрирана на офшорна територия, и не можем да открием към кого да предявим иска си”, обясни Тодорова.

Споделяне

Още от България