Глобите за работници без договор дадени на Конституционния съд

Петдесет и пет депутати от Коалиция за България и ДПС сезираха в четвъртък Конституционния съд за текстове от Кодекса на труда.

Спорните моменти са въведените от мнозинството глоби за работници без трудов договор и завишените критериите за представителност синдикалните и работодателските организации, които оставиха извън тристранката Българската търговско-промишлена палата (БТТП).

 

“При положение, че в България практически има над 450 хиляди безработни, всеки е готов на какъвто и да е компромис, за да работи и да изхранва себе си и семейството си, а ние ще го глобяваме“, коментира депутатът от Коалиция за България и дългогодишен конституционен съдия Любен Корнезов.

 

Хасан Адемов от ДПС каза, че глобата в размер на три осигурителни вноски върху минималния осигурителен праг не отива по индивидуалната партида на неосигуреното лице, а отива в "общия кюп"на държавното обществено осигуряване, като не става ясно дали за този период се възстановяват осигурителните права на работника или служителя.

 

Според Корнезов парадоксален е и новият критерий на работодателските организации да не са им предоставени с нормативен акт дейности от държавата. Според него това е държавна намеса в работата на сдруженията, която противоречи на Конституцията.

 

С новите критерии се стеснява територията на социалния диалог, коментира Адемов. По думите му целта е да се елиминират неудобните работодателски организации, каквато в случая се явява БТПП.

 

Адемов посочи, че докато за синдикатите изискването е брой членове, за работодателските организации е брой работници и служители със сключени трудови договори. “В Кодекса на труда и в други международни документи е казано, че трябва да има еднакъв подход към работодателските и синдикалните организации, което в случая е нарушено и е един от аргументите да сезираме КС“, добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?