“Глобул“ и “Германос“ вече имат норвежки собственик

Сделката с “Теленор“ е за 717 млн. евро и ще бъде приключена наесен

“Глобул“ и “Германос“ вече имат норвежки собственик

Норвежката телекомуникационна компания “Теленор“ е подписала споразумение с гръцката ОТЕ за придобиването на българския мобилен оператор “Глобул“ и търговската верига за мобилни устройства Германос България“ срещу 717 млн. евро. Това съобщиха от “Теленор“ в петък.

 

Сделката не включва приспадане на парични средства и задължения и се очаква да бъде окончателно финализирана през есента.

 

За втория по големина български телеком с 36 процента дял и 4.5 млн. абонати обвързващи оферти още турската “Тюрк Телеком“ и "Дойче банк", а на по-ранен етап в надпреварата участваше и “Тюрксел“. Предпочетена обаче е била “Теленор“.

 

До продажбата на “Глобул“ и Германос“ се стигна заради нуждата на ОТЕ от средства за погасяване на дългове на групата по емитирани облигации за 3.55 млрд. евро, по които в средата на 2013 г. предстоят плащания, а очакваният недостиг се изчислява на 700-900 млн. евро.

 

“Въз основа на нашия опит от успешната работа на “Теленор“ в региона силно вярваме, че можем да бъдем полезни на българския пазар. Като прибавим нашия мащаб и опит към възможностите и познаването на пазара от страна на Глобул, можем да предложим още по-добро качество и съвременни услуги на българските клиенти“, заявява в съобщението Фредрик Баксос, генерален директор и президент на “Теленор Груп“.

 

В момента за Централна и Източна Европа “Теленор Груп“ присъства в Унгария, Сърбия и Черна гора. Компанията е лидер по отношение на пазарния дял на приходите в последните две страни.

 

“Влизането ни на българския пазар увеличава възможностите за трансгранично сътрудничество и увеличаване на ефективността, от което ще се възползват както клиентите ни, така и “Теленор Груп“. Ние виждаме и потенциал за разрастване на мобилната информация и интернет базираните услуги на пазара“, допълва Кйел-Мортен Йонсен, изпълнителен вицепрезидент и директор на компанията за Европа.

 

“Глобул“ се появява като търговска марка на българския пазар през 2001 г., след като ОТЕ взе втория лиценз за GSM-оператор. През 2012 г. “Глобул“ и “Германос България“ имат постъпления от 378 милиона евро и печалба преди данъци, такси и амортизация в размер на 135 милиона евро.

 

Сделката се очаква да бъде завършена през третото тримесечие на 2013 г., след приключване на всички необходими процедури и одобрение от органите за защита на конкуренцията, допълват от “Теленор“.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес