“Глобул“ купи още честоти за разширяване на 3G-мрежата си

Телекомуникационният оператор “Глобул“ ще разшири и доразвие UMTS мрежата си, разпространяваща 3G-базираните услуги, като си купи допълнителен честотен спектър от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Това е струвало на компанията еднократна такса от 17 млн. лв., ще плаща и постоянна годишна такса от 1 млн. лв.

Спектърът е нужен за покриване на повишеното търсене на широколентови мобилни услуги, увеличаването на потребителите и непрекъснатия растеж на трафика.

“През последните години забелязваме устойчива тенденция към нарастващо търсене на услугите за пренос на данни. Придобивайки тези допълнителни честоти, “Глобул“ ще може не само да поддържа отлично качество на вече съществуващите услуги, но и да предложи по-високи скорости за трансфер на данни,” каза Апостолос Пагуцос, главен технически директор на телекома.

Двата честотни блока от по 5 MHz ще се използват за предаване на сигнал от мобилните телефони до базовите станции в обхват 1940.00 – 1945.00 MHz, и за пренос на сигнал от базовите станции до мобилните телефони в обхват 2130.00 – 2135.00 MHz.

Към момента UMTS мрежата на GLOBUL покрива 82,5 % от населението на страната.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?