“ГлоБул“ направи слънчева централа за собствени нужди

Центърът за контрол и управление на мрежата на "ГлоБул" се сдоби със слънчева централа

Слънчева централа върху покрива на Центъра за контрол и управление на мрежата си направи телекомът “ГлоБул“ за задоволяване на енергийните нужди на сградата. Фотоволтаичната инсталация е най-голямата на оператора, който от миналата година е сложил соларни панели върху 40 процента от базовите си станции.

 

Електроцентралата в столичната сграда се състои от 60 соларни панела, разположени на покрива на зданието и върху три специално разработени фотоволтаични дървета до него. Максималната мощност на системата е 14.7 kWp, а минималното количество електроенергия, която се очаква да произведе за период от една година, е около 7300 kWh.

 

Зелената енергия ще се използва за осветлението в сградата като централата може да захрани общо над 600 енергоспестяващи крушки с мощност 23W. След планирания процес на оптимизация, системата ще може да удвои производството на електроенергия до около 15000 kWh годишно.

 

Неизразходваната през деня енергия се съхранява в батерии, което позволява тя да се използва и през нощта. Функционирането на системата се следи постоянно от специализиран софтуер, който измерва производителността и ефективността ѝ във всеки момент.

 

“Това е поредното доказателство, че “ГлоБул“ целенасочено инвестира в устойчиви решения, въпреки сложната икономическа обстановка“, коментира главният технически директор на компанията Апостолос Пагуцос. По думите му операторът ще продължи да работи в тази насока, за да дава пример на други компании.

 

Слънчевата централа е част дългосрочната стратегия за екологична устойчивост GLOBUL Green и за намаляване разхода на енергия в телекомуникационната мрежа на дружеството. Само през миналата година “ГлоБул“ е увеличил над два пъти броя на своите базови станции с въведена система за свободно охлаждане, която намалява консумираната от тях енергия за климатизация с около 70%.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?