“Глобул“ отчете спад при приходите на клиент

Спад в постъпленията на клиент, отчете за първото тримесечие на 2009 г. мобилният оператор “Глобул“. Според оповестените в четвъртък финансови резултати, средният приход на компанията от един потребител за тримесечието е около 16.50 лв. или с около 4% по-малко от същия период на 2008 г.

В същото време обаче клиентите на оператора са разговаряли средно по 112 минути на месец, което е с над 9% повече в сравнение с първото тримесечие на миналата година.

Самите абонати на дружеството са се увеличили с 3.5 на сто и са достигнали 4 012 232 души. Ръстът на потребителите на абонаментни планове е 15 на сто и вече те преобладават с 51 на сто пред клиентите, ползващи предплатени услуги. Общият пазарен дял на GSM-оператора се изчислява на 38.1 процента към края на март 2009 г.

Приходи на “Глобул“ за първите три месеца на 2009 г. са над 213 млн. лв., което представлява увеличение от 7.9% спрямо общите приходи на компанията за същия предходен период. Ръстът на оперативната печалба е 3 на сто или над 35 млн. лв.

Финансовите резултати на компанията майка на дружеството, опериращо марката “Глобул“ - “Космоте“ обаче се влошават. Общите ѝ приходи за първото тримесечие на 2009 г. намаляват с 4.1 на сто спрямо същия период на миналата година и са 716.4 млн. евро. Намалението се дължи най-вече на спада в продажбите на мобилни устройства и аксесоари, обясниха от дружеството. Въпреки това се запазва размерът на печалбата на групата преди лихви, данъци и амортизации.

Общият брой на клиентите на “Космоте груп“ се е увеличил с 25,6% през първото тримесечие на 2009 г. в сравнение със същия период на миналата година и достига 20.7 милиона в Югоизточна Европа.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?