ГлоБул сменя името си

ГлоБул сменя името си

Мобилният оператор ГлоБул ще смени името си през тази година, съобщи изпълнителният директор на компанията Атанасиос Кацирубас в четвъртък пред журналисти. Новата търговска марка на телекома ще е “Космоте”, както се казва гръцката компания, която стана собственик на ГлоБул в края на миналата година. В нея мажориторен собственик е гръцката ОТЕ, която през декември 2000 г. спечели на търг втория GSM-лиценз у нас.

Смяната се налага заради политиката на “Космоте” да излиза на всички чужди пазари с едно име. В Румъния, където в момента операторът изгражда мрежата си, дружеството вече е регистрирано като “Космоте”. Ще се преименуват всички мобилни оператори на гръцката група. В момента това се прави в България, подготвя се смяната и в Македония.

От компанията  коментираха, че е още рано да се говори за подробности по смяната на името, логото и евентуално слоугана.

За 2005 г. дружеството е отчело нетна печалба в размер на 51 млн. лв., докато през 2004 г. фирмата е отчела загуба от 16 млн. лв. Оперативните приходи на компанията са били 536 милиона лева, което представлява над 54 процента ръст спрямо 2004 година, отчетено според международните счетоводни стандарти, каза Кацирубас.

Общото увеличение на приходите се дължи на 61% увеличение в постъпленията от месечни абонаментни такси, разговори, SMS и трансфер на данни и 43% ръст при приходите от взаимно свързване.

През 2005 г. клиентите на компанията са се увеличили с 47% спрямо 2004 г. и са достигнало 2 393 717 абонати. Към края на изтеклата година ГлоБул е имал 1 604 428 потребители на предплатените услуги, а абонатите с месечен договор са 789 289. Съотношението между потребителите на предплатени и абонаментни услуги е 67% към 33%.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?