"ГлоБул" свали роуминга под евротарифата, другите не посмяха

"ГлоБул" свали роуминга под евротарифата, другите не посмяха

От септември клиентите на "ГлоБул" ще ползват нова роуминг тарифа, която е с по-ниски цени от заложените в наскоро приетия от Европейския съюз регламент за тарифите на трансграничните разговори в обществени мобилни телефонни мрежи в рамките на Общността. Това съобщиха от оператора в понеделник, отбелязвайки, че поевтиняват международните обаждания месец преди крайния срок за въвеждане на евротарифата.

Същото обявиха малко по-късно и другите двама оператора – "Мобилтел" и "Вивател", които съобщиха, че от септември въвеждат евротарифите, но те не са се престрашили да дадат по-ниски от установените от ЕК цени.

Така изходящите разговори на клиентите на "ГлоБул" към всички оператори в държавите-членки на Европейския съюз ще са на цена за минута от 1,08 лв. с ДДС (0, 46 евро без ДДС), а на входящите -  0,516 лв. с ДДС (0,22 евро без ДДС). В регламента е заложена максимална цена от 0,49 евро без ДДС за изходящи обаждания и 0,24 евро без ДДС за входящи. Потребителите на предплатени програми на GLOBUL, използващи роуминг услугата в рамките на страните от ЕС, ще заплащат 0,56 лв. с ДДС за минута входящо обаждане.

Тарифите се прилагат както за разговори в натоварената, така и в ненатоварената часова зона за обаждания към фиксирани и мобилни мрежи в страните-членки на ЕС. Повикванията се таксуват на интервал от една минута, уточниха от телекома.

От там допълниха, че при включване в мрежа на еврооператор, клиентите им ще получават автоматично както и досега безплатен SMS с цените, на които ще разговарят, както и безплатен телефон, на който могат да получават на място допълнителна информация.

Всички клиенти с роуминг автоматично ще преминат на новата тарифа от 1 септември, допълниха от "ГлоБул".

Роуминг тарифите на "Мобилтел" и "Вивател" са абсолютно еднакви и предвиждат за приемане на разговор в евродържава абонатите да плащат по 0.56 лв. за минута, а при позвъняване от тяхна страна зад граница тарифата е 1.15 лв. за минута – при обаждане до България, или която и да е друга държава от ЕС.

"Мобилтел" обаче предлага няколко възможности за избор на тарифен план за роуминг, съобразенс нуждите на конкретния потребител според най-често посещаваните от него страни. Клиентите на М-Тел могат да избират между стандартната Евротарифа или преференциалните Vodafone World, EUROCALL и M-Tel Traveller.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?