"Глориент" обвини "Техномаркет" в трикове за бавене на делата

Компанията на Пеевски продължава да ползва 14 магазина без да плаща наем, ток и смет

"Глориент" обвини "Техномаркет" в трикове за бавене на делата

Собствениците на "Техномаркет" са постигнали мечтата на всеки търговец. Продават бяла и черна техника за милиони в магазини, които не са тяхна собственост, без да плащат наем. Нещо повече - не плащат и сметките за ток, таксите за отпадъци и данък сгради за имотите. Така загубите се трупат на сметката на собствениците на 13 магазина и една складова база – "Глориент Инвестмънт БГ".

Спорът за собствеността на магазините между двете компании започва през 2016 г., след като в началото на годината "Техномаркет" става притежание на дружеството "НСН Инвестмънт" на депутата от ДПС Делян Пеевски. Десет години преди това "Техномаркет" плаща наеми на "Глориент Инвестмънт БГ" за магазините и проблеми не е имало.

"Глориент Инвестмънт БГ" е собственост на Христо Кусев и Мина Китова, които държат мажоритарния пакет от 60% в дружеството. Останалите 40% са на "Форум Сердика Кооператиф", зад което стои чуждият инвеститор "Ийст Болкан Пропъртис". То е регистрирано на остров Ман и е собственост на международни инвеститори, предимно британски, сред които няма българи, каза изпълнителният директор на "Ийст Болкан Пропъртис" Майкъл Юлер.

Именно чуждите инвеститори алармираха за безпрецедентната, по техни думи, ситуация, да доказват, че са собственици на магазини, на които 10 години са плащали данъци и имат нотариални актове за тях. Те са учудени, че това се случва в страна, която е член на Европейския съюз.

Българските им съдружници до този момент мълчат по случая. До момента "Техномаркет" са реагирали единствено с платена публикация по случая в медии, близки до Пеевски, в която твърдят, че сделките за собствеността на магазините са фиктивни.

Така на този етап не се вижда скорошна развръзка на спора между двете компании, който се пренесе в съда, а делата вече са над 80 – искове и контраискове.

Изглежда именно на дълга съдебна битка разчита Делян Пеевски, за да може да върти търговия в обектите без да плаща нищо за тях, дори и консумативите, предполагат адвокатите на "Ийст Болкан Пропъртис".

Към момента собственикът води 54 дела и претендира за над 3.8 млн. евро

От май 2016 г. насам дружеството "Глориент Инвестмънт БГ" е завело 54 дела срещу "Техномаркет" като претендира пропуснати ползи за над 3.8 млн. евро. Насрещните искове на "Техномаркет" са 26.

Делата на "Глориент Инвестмънт БГ" срещу "Техномаркет"

  • 14 дела за опазване на имоти;
  • 18 дела за нищожност на нотариални актове;
  • 8 дела за нищожност на договори за наем;
  • 25 дела за неплатени наеми;
  • 6 дела за обезщетения за ползване на обекти от май 2016 г. досега без договор;
  • 3 дела за неустойки за предсрочно прекратени договори за наем;


До момента все още не е приключило нито едно дело. Най-напреднали са тези за опразване на магазините от "Техномаркет" в градовете Кърджали, Пазарджик, Севлиево и Русе. Те са спечели на първа инстанция от "Глориент Инвестмънт БГ", но компанията на Пеевски обжалва и по тази причина продължава да ползва имотите.

Така съдебните разходи на "Глориент Инвестмънт БГ" за адвокати и съдебни такси до момента възлизат на 1.3 млн. евро, каза Макъл Юлер.

Добрата новина за инвеститора е, че в резултат на съдебните решения е успял до момента да си вземе около 800 000 евро, каза Майкъл Юлер. Това е наемът, който "Техномаркет" е дължал за 13 магазина плюс складова база за периода от януари до май 2016 г. на базата на действащ стар договор преди Пеевски да стане собственик. Събирането на сумата е станало с помощта на частен съдебен изпълнител.

Има и наложени обезпечения от съда в полза на "Глориент Инвестмънт БГ" върху сметки и активи на "Техномаркет". Дали те ще бъдат осребрени, ще стане ясно едва след като съдът се произнесе окончателно по делата за ползването на имотите от май 2016 г. досега.

Сред запорираните банкови сметки на "Техномаркет" са тези в Банка ДСК и в Българо-американската кредитна банка (БАКБ). В началото на 2015 г. "Техномаркет България" беше заложено в БАКБ срещу кредитна линия от 3 млн. евро.

"Техномаркет" с процесуални трикове за бавене на делата

"Ийст Болкан Пропъртис", който е вложил около 50 млн. евро у нас до момента, е заинтересован делата да приключат максимално бързо, но "Техномаркет" използва "процесуални хватки да разсейва съда", по думите на Майкъл Юлер.

Прави впечатление, че "Техномаркет" масово подава исковете си в Пловдивския окръжен съд, макар те да са подсъдни на други съдилища. Седалищата и на двете фирми са в София, но за обекти в столицата са подадени искове в Пловдивския съд.

Според адвокатите на чуждите инвеститори странно е, че "Техномаркет" завежда не по едно, а по две дела за един и същ имот – за нищожност на нотариалния акт за покупка и за нищожност на вече прекратения договор за наем на същия обект на основание на нищожен нотариален акт.

С цел забавяне на делата "Техномаркет" подава иск за един обект, после го оттегля, но след това отново го внася в съда, коментираха адвокатите на "Ийст Болкан Пропъртис". Пак със същата цел компанията на Делян Пеевски предявява искове и за имоти, които вече са продадени на трети лица и не са собственост на "Глориент нвестмънт БГ". Става въпрос за обекти в Бургас, Божурище, Сандански и Бургас.

Според адвокатите много странно е търсенето на документи по делото за магазина в Благоевград чрез съда от прокуратурата за други лица, които нямат нищо общо със съдебния спор.

Едно от делата е разпределено на съдия, който е брат на председателстващия Висшия съдебен съвет Димитър Узунов. "Това е факт, с който сме наясно, но не искаме да коментираме", каза Майкъл Юлер.

Представителите на "Глориент" изразиха разочарование от опитите на "Техномаркет" да си служи с нелоялни бизнес практики и са учудени как е възможно това да се случи в страна от Европейския съюз", каза Майкъл Юлер. Той благодари на "професионалистите в българския съд, че прилагат закона в защита на правото на собственост".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?