"Глупава жена" или докъде стигна драмата около Брекзит

Джереми Корбин, сн. ЕПА/БГНЕС

Британската министър-председателка Тереза Мей каза, че след Нова година ще представи какви гаранции е получила от Европейския съюз за своето споразумение за Брекзит, съобщи Ройтерс.

Мей, която отговори на въпроси в парламента, каза на лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин, че работи с ЕС, за да получи гаранциите, които според нея са необходими за спечелване на подкрепата на Камарата на общините.

"Ще представим какво е постигнато в нашите обсъждания с ЕС, когато се върнем през новата година, след като сме провели тези дискусии", заяви тя.

Мей каза, че се придържа към обещанието да намали годишната нетна миграция във Великобритания под 100 000 души.

Правителството трябва да публикува днес дългоочакван политически документ за своите планове за имиграцията след Брекзит. По-рано вътрешният министър Саджид Джавид отказа да заяви дали е ангажиран с отдавнашното обещание на управляващата Консервативна партия.

Попитана от депутат в парламента дали се придържа към целта миграцията да бъде намалена до "десетки хиляди", Мей отговори: "Да."

Корбин беше заснет от телевизионните камери да произнася шепнешком, ако се съди по движението на устните му, думите "глупава жена" след напрегната размяна на реплики с Мей.

Опозиционният лидер засипа министър-председателката с враждебни въпроси за решението ѝ миналата седмица да отложи важно парламентарно гласуване по сделката с ЕС.

В отговор Мей намекна, че Корбин може би не се радва на подкрепата на депутатите от своята партия във връзка с ЕС, и каза, използвайки изтъркана фраза от коледните пантомими: "Имам един съвет към многоуважавания господин - погледнете зад себе си! Те не са впечатлени, нито пък страната!"

След това лейбъристкият лидер поклати глава и както изглежда, измърмори "глупава жена", съобщава Ройтерс.

Известена за случилото се, Мей по-късно каза в парламента: "Мисля, че всички в тази сграда, особено на 100-годишнината от даването на избирателно право на жените, би трябвало да се стремят да насърчават жените да идват в тази камара . . . И следователно би трябвало да използват подходящ език."

Малко по-късно пък говорител на Корбин отрече информациите, че лейбъристкият лидер е нарекъл Мей "глупава жена", предаде Ройтерс.

"Той не я е нарекъл глупава жена, така че няма никакво основание за поднасяне на извинения", каза говорителят. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа