Гневна група хора извърши вандалски прояви срещу полицейски автомобили в Минеаполис

Гневна група хора извърши вандалски прояви срещу полицейски автомобили в Минеаполис

Гневна група хора извърши вандалски прояви срещу две полицейски коли в Минеаполис след смъртта на мъж, прострелян от полицай на около 16 км от мястото, където през май миналата година чернокожият Джордж Флойд умря по време на арест, предаде Ройтерс.

Някои от събралите се около 100 души бяха видимо разгневени, а един носеше плакат с надпис "Справедливост за Джордж Флойд". Те се сблъскаха с полицаи, екипирани за борба с безредиците, след като служител на органите на реда застреля мъж в предградие на Минеаполис.

Полицаите използваха гумени куршуми, сълзотворен газ и шокови гранати срещу събралите се. Полицейски автомобили бяха замервани с камъни, а на запис, публикуван в Туитър от репортер на в. "Минеаполис стар трибюн" се вижда как хора скачат по капаците и покривите на двете коли.

Убитият мъж е идентифициран от роднини като 20-годишния Донте Райт. Според прессъобщение на местната полиция той е бил спрян заради нарушение на правилника за движение по пътищата към 14 ч. местно време. Полицаите открили, че той има заповед за арест и се опитали да го задържат, но Райт влязъл в автомобила си. Един от служителите на реда стрелял с пистолета си, като уцелил шофьора, който изминал известно разстояние, преди да се блъсне в друг автомобил. Простреляният е починал на местопроизшествието.

Напрежението в Минеаполис е много високо, докато процесът срещу белия полицай Дерек Шовин, убил Джордж Флойд, притискайки врата му с коляно в продължение на 9 минути, продължава вече трета седмица, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят