Гневни младежи разтърсиха Испания в подкрепа на хвърлен в затвора рапър

Гневни младежи разтърсиха Испания в подкрепа на хвърлен в затвора рапър

Вкарването в затвора на рап изпълнител заради музиката му и публикации в Туитър, възхваляващи тероризма и оскърбяващи испанската монархия, взриви бурето с барут на притаяван досега гняв в южноевропейската страна.

Арестът на Пабло Хасел изкара на улицата хиляди по различни причини.

Под знамето на свободата на словото много испанци са силно против изпълнител да бъде вкарван зад решетките заради текстовете и изявленията си в социалните мрежи. Те настояват лявото правителство на Испания да спази обещанието си и да отмени Закона за обществената сигурност, приет от предишното консервативно управление, който беше използван за преследване на Хасел и други артистични фигури.

Лишаването от свобода на рапъра за девет месеца предизвика негодувание и сред испанската младеж, която е с най-високото равнища на безработица в Европейския съюз. Всеки четвърти имащ право на труд под 25 години е незает.

"Смятам, че това, на което ставаме свидетели със случаите на Пабло Хасел и другите рапъри, които са задържани по политически причини от този режим, е жестоко посегателство срещу свободата на словото", каза 26-годишният студент Пабло Кастиля на протест в Барселона. "Протестите са жестоко репресирани от така нареченото прогресивно национално правителство и от каталунското правителство. Те нападат нас младежите, защото изразяваме гнева си", заяви той.

За мнозина, включително по-възрастни мирни протестиращи, в случая с Хасел става дума за прекалено сурова реакция от страна на държава, самата структура на която се нуждае от дълбока реформа. Дори и при все че в някои от публичните си изказвания, особено в посланията си в Туитър, рапърът изразява радикални идеи, говори за нападане на политици и защитава вече несъществуващите ГРАПО и ЕТА, две въоръжени организации, убили над 1000 души в Испания.

Текстовете на Хасел, които са насочени срещу крал Фелипе Шести и баща му, почетния крал Хуан Карлос, намериха резонанс във все по-усилено водените обществени дебати за бъдещето на монархията. Само допреди десетилетие този разговор не се водеше никъде другаде освен в маргинални кръгове на левицата, но сега кралският двор е разтърсван от финансов скандал, който стигна до самия Хуан Карлос. Много испанци бяха против той да замине за Обединените арабски емирства на фона на съдебно разследване срещу него за финансови нередности.

Освен възгласи в подкрепа на Хасел събралото се в събота в Мадрид множество скандираше също "Къде е промяната? Къде е прогресът?" и "Хуан Карлос де Бурбон, женкар и крадец".

Тези дебати породиха напрежение и в лявото коалиционно правителство на Испания. Докато премиерът Педро Санчес и неговата Испанска социалистическа работническа партия подкрепят парламентарната монархия в Испания, съществуваща от края на диктатурата на Франсиско Франко през 70-те години, по-малкият им партньор партия "Подемос" ("Ние можем"), иска да се отърве от монархията и подкрепи протестите за Хасел въпреки прерастването им в насилие.

В родната на рапъра Каталуния размириците станаха факт и след години наред на призиви на сепаратистки политици към гражданите да игнорират и да не се подчиняват на съдебни решения, които са неблагоприятни за каузата им. Макар и на тазседмичните протести да липсват масовите призиви за независимост на Каталуния и знамената в подкрепа на отделянето на промишления регион, отговарящият за обществената сигурност в кметството на Барселона заяви, че много от най-размирните нарушители на закона са били доста активно замесени и в безредиците от 2019 г., които последваха вкарването в затвора на няколко сепаратистки водачи.

"Това е разнообразен, размирен профил, който вече ни е познат, защото е много подобен на онези, които изиграха голяма роля в инцидентите от октомври 2019 г., така че познаваме този тип (хора)", заяви пред радио "Кадена СЕР" Алберт Батле, общински съветник.

Някои водещи просепаратистки политици сериозно разкритикуваха справянето с протестите на каталунската полиция, която само в събота вечер извърши над 35 ареста.

Това, което започна като мирни, макар и гневни, протести на хиляди в Барселона и други близки градове, с падането на нощта прерасна в грозни инциденти, причинени от войнствено малцинство, решено да руши и да се бие с полицията.

"Мисля, че трябва да правим разграничение между тези, които идват, за да подкрепят свободата на Пабло Хасел, и тези, които не идват с тази цел", каза 19-годишната Хоана Хунка. "С уличните барикади, за да се защитават, нямат проблем. Но тези, които отиват там само за да правят безредици, нямат моята подкрепа."

Вчера каталунската полиция съобщи, че 61 от 75-те арестувани в каталунската столица след избухването на протестите на 16 февруари са на и под 25-годишна възраст, включително 24 непълнолетни. Три четвърти от тях са с испанско гражданство, а 26 са имали и предишни сблъсъци със закона за нарушаване на обществения ред и кражби.

Сред тази обособила се група от немирници някои само чакат удобния момент, за да започнат да грабят, каза в неделя областният вътрешен министър на Каталуния Микел Сампер по регионалния телевизионния канал TV3 и добави, че "протестът за свобода на словото" е прераснал "в актове на откровен вандализъм".

Полицията посочва, че малки групи се опитват да проникват със сила в магазини за спортни стоки и други търговски обекти, докато служителите на реда са заети със сблъсъците и разчистването на барикадите от горящи контейнери за боклук и метални заграждения, разпръснати по улиците. Полицията определи това като "плячкосване", извършвано от "хора, които се възползват от безредиците и прикритието, което им осигурява големият брой хора".

Има и такива, предимно размирни тийнейджъри, които изглежда са водени от анархистки, антиполицейски подбуди и се опитват да нарушават обществения ред с всички възможни средства. Те действат на бързо движещи се групи, които трошат витрините на магазини и банкови офиси. След това те подбират момент, в който да спрат да тичат и започват да хвърлят камъни и други предмети по полицията.

Тогава полицията излиза от автомобилите за борба с безредици, започва да размахва палки и да стреля с гумени куршуми - и гонитбата продължава.

Миналия вторник 11 полицаи бяха ранени, когато тълпа нападна полицейско управление в каталунския град Вик.

"Нападението срещу участъка във Вик беше повратна точка", каза пред Испанското национално радио Има Виудес, говорител на синдиката САП-Фепол на каталунската полиция. "Не разполагаме със средства за овладяване на това масово насилие. Някой ще трябва да си свали юмрука."

Вчера няколкостотин души преминаха с шествие по един от булевардите в центъра на Барселона покрай централата на Националната полиция, но групата се разпръсна без много шум, след като видя, че няма да може да издигне нови барикади.

Само 24 часа по-рано обаче нещата не се развиха така. Докато вървяха към полицейско управление в Барселона, за да хвърлят бутилки и пиротехника по него, група от предимно облечени в черно младежи се движеше зад знаме, което те демонстративно забиха пред кордон от полицейски бусове.

На него пишеше: "Научихте ни, че да бъдем мирни е безполезно".

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?