Гневни реплики между водещите германски партии в навечерието на коалиционните преговори

Канцлерът на Германия и лидер на ХДС Ангела Меркел

Консерваторите на канцлера Ангела Меркел и Германската социалдемократическа партия си размениха остри реплики за миграцията и данъчните намаления. Все повече стават съмненията дали могат да постигнат разбирателство за нова "голяма коалиция", предаде Ройтерс в понеделник.

Утре партийните ръководства ще се съберат на предварителни разговори преди проучвателните преговори, които трябва да се проведат между 7 и 12 януари. Расте обаче броят на политиците, които сега казват, че Меркел може да се наложи да управлява с правителство на малцинството или да отиде на нови избори.

Заместник-председателят на ГСДП Торстен Шефер-Гюмбел заяви, че последните изказвания от лагера на консерваторите са "контрапродуктивни за съставянето на каквото и да било правителство", както и че те са предизвикали съмнения за това доколко консерваторите имат воля за съвместно управление.

По думите му сключването на споразумение за нова коалиция далеч не е сигурно и не е ясно дали на преговорите ще може да бъде създадено достатъчно доверие.

"Правителството на малцинството си остава вариант, дори канцлерът Ангела Меркел да не иска да го признае", каза той в публикувано днес интервю за вестник "Пасауер нойе пресе".

Шефер-Гюмбел изтъкна различията с консерваторите по редица въпроси и окачестви като "смехотворни" предложенията на някои кръгове в консервативния блок да се намаляват данъци за лица с високи доходи.

Между консерваторите и социалдемократите има напрежение и по въпросите здравеопазване, имиграция, Европа, трудови регулации и пенсии.

Шефер-Гюмбел заяви, че подкрепя призивите на председателя на парламентарната група на ГСДП Андреа Налес за по-високи данъци за най-богатите и поиска нови мерки с цел да не се допусне големите компании да избягват данъци.

Ройтерс: Съюзниците на Меркел готвят ново предизвикателство към ГСДП


Баварските консерватори искат да бъдат намалени корпоративният данък и социалните помощи за кандидатите за убежище. Това може да усложни още повече преговорите между консервативния блок ХДС/ХСС и Германската социалдемократическа партия за ново правителство, предаде Ройтерс.

Документи, подготвени за предстоящ партиен форум на Християнсоциалния съюз загатват за предстоящи трудни преговори - при положение че канцлерът и други призовават за бърза работа, за да се състави правителство, добавя агенцията.

Изтекъл по-рано документ показа, че партията иска разходите за отбрана да бъдат увеличени до заложената от НАТО цел от 2 процента от брутния вътрешен продукт. Освен това в документите се настоява за твърда позиция за имиграцията и се отхвърля засилването на европейската интеграция, което създаде предпоставки за конфронтация с ГСДП.


Сега от нови проектодокументи става ясно, че след предстоящия тази седмица партиен форум на ХСС може да се заформи нов конфликт.

В един от документите, който беше публикуван от списание "Фокус", се посочва, че баварските консерватори искат да бъде намален корпоративният данък с оглед на данъчните намаления в САЩ и сходните мерки във Великобритания и Франция.

"Ако Германия не действа, в близко бъдеще тя ще е с едно от най-високите равнища на корпоративния данък в световен мащаб", се казва в документа.

В друг документ на ХСС се иска да бъдат намалени помощите за кандидатите за убежище с цел така да бъдат разубедени повече мигранти от намерението си да дойдат в Германия, съобщи вестник "Аугсбургер алгемайне". Предложението е вместо след 15-ия месец помощите да нарастват - както е сега, кандидатите за убежище да продължат да получават по-ниския основен размер на помощите в продължение на 36 месеца.

"Искаме да намалим социалните помощи за кандидати за убежище така, че Германия да не остава и за в бъдеще основният притегателен център за бежанци от целия свят", заяви пред вестника Александър Добринт, министър на транспорта на Германия и висш функционер на ХСС.

В събота бившият министър на финансите, а сега председател на долната камара на парламента Волфганг Шойбле, заяви, че не би могъл да изключи варианта управление на малцинството, ако не се постигне споразумение.

Друга възможност биха били нови избори, но според политическите експерти тогава може да се засилят позициите на крайната десница, партия "Алтернатива за Германия". През септември тя успя за пръв път в историята си да влезе в парламента поради страховете от миграцията, припомня Ройтерс.

Влиятелният икономически съвет на партията на Меркел, Християндемократоческия съюз, заяви, че ще призове ръководството на ХСС да настоява за правителство на малцинството, когато се срещнат тази седмица. Според съвета Германия ще понесе "огромно финансово бреме за поколения напред", ако ГСДП прокара плановете си за публични разходи в рамките на възможна коалиция.

"Голямата коалиция ще бъде по-скъпа в дългосрочен план, отколкото правителство на малцинството", заяви пред вестник "Аугсбургер алгемайне" Волфганг Щайгер, генерален секретар на съвета.

Баварският министър на вътрешните работи Йоахим Херман заяви за изданията от медийната група "Функе", че партията му ще настоява за ограничаване равнището на имиграцията. Тя иска да бъде продължена и временната забрана за събиранията на семейства на мигранти, получили "субсидиарна закрила", статут на убежище за хора, които не са официално признати за бежанци.

По думите му ХСС има демократична отговорност да преговаря за нова коалиция, ако бъде възможно политическите различия да бъдат преодолени.

"Надявам се социалдемократите да имат същото чувство за отговорност", каза той. "Имаме спешна нужда от действия на законодателния фронт. Спешно се нуждаем от ясни мнозинства в парламента, нуждаем се от надеждни коалиции."

Заместник-председателят на парламентарната група на Свободната демократическа партия Александър Ламбсдорф заяви пред вестник "Хайлбронер щиме", че голямата коалиция остава възможност за бъдещето.

По думите му обаче той не изключва и възможността за нови избори или правителство на малцинството. "Това няма да е много приятно, но така същевременно няма да се стигне до конституционна криза", каза Ламбсдорф.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа