"Гнила ябълка" ли е прокурор Боряна Бецова?

Прокурор Боряна Бецова

Главният прокурор Сотир Цацаров пламенно защити прокурор Боряна Бецова пред Висшия съдебен съвет. Поводът бе предложението на правосъдния министър Христо Иванов да ѝ се образува дисциплинарно производство заради проверката срещу Иван Данов – бивш министър на инвестиционното проектиране в кабинета "Орешарски".

"Ще ви припомня, че Бецова не е толкова черна, независимо от това, че един посланик (френския – бел.ред.) си позволи да напише в Туитър: "Гнила ябълка ли е Боряна Бецова?". Аз нямам никакъв... никакви задръжки да кажа на този посланик, че Бецова първо не е ябълка и второ не е гнила. Бецова е добър прокурор. И ако аз тук не защитя този добър прокурор, както и всичките си колеги, ще е по-добре да си тръгна", каза Цацаров пред ВСС. Той обясни, че е толкова емоционален, защото по същото време Боряна Бецова защитава обществения интерес в съдебната зала по делото срещу Христо Бисеров.

Във вторник Христо Бисеров бе оправдан от Софийския градски съд по всички обвинения. Прокуратурата отново не успя да защити обществения интерес, по определението на главния прокурор.

Дали един прокурор си върши добре или зле работата най-добре личи от неговата атестация, изготвена от ВСС. Последната атестация на прокурор Боряна Бецова е изготвена в края на 2013 година и приета от съдебния съвет през 2014 година. Тя е с оценка "Много добра" и 93 точки. Такава оценка се дава за "изключително" изпълнение на служебните задължения.

По-внимателно вглеждане в атестацията разкрива какво точно ВСС смята за "изключително" изпълнение на прокурорска работа.

В периода 2009 до края на 2013 година прокурор Боряна Бецова е водила 174 досъдебни производства и разследвания, от които е завършила 173. От тях 156 са приключили с постановления за спиране или прекратяване. Това са 90% от всички дела, водени от прокурор Бецова.

Само в 14 случая те е изготвила обвинителен акт и го е внесла в съда. Бецова е предложила на обвиняемите и три споразумения. Това са четири години работа – 14 обвинителни акта. Какво следва от тях? Две оправдателни присъди и шест върнати от съдиите обвинителни актове за допуснати процесуални нарушения.

Извън това атестационната комисия е проверила на случаен принцип общо 61 акта на Боряна Бецова. Оказва се, че потвърдени от горестоящите прокуратури са 41 акта, а изцяло отмените са 20. Това означава, че е отменен всеки трети неин акт.

Първият извод на атестиращите е: "Постановленията на прокурор Боряна Бецова са добре мотивирани, както от фактическа, така и от правна страна. Те не са обременени с многословност. Налице е добро структурно изложение с ясен професионален език".

Атестацията установява и друго. В периода 2009-2013 година Боряна Бецова е взела решения по всичките си преписки в срок от един месец. Тя няма нито едно забавяне. Изведнъж обаче по делото срещу Иван Данов тя значително забавя темпото. Резултатът от нейните и на Софийската апелативна прокуратура усилия е, че преписката се мота над една година, докато изтече давността на случая "Данов". С това случаят е приключен.

Цялата проверка бе върху публикацията от 2013 година на "Биволъ", че от септември 2004 до май 2005 министърът на Министерство на инвестиционното проектиране Иван Данов е получил неправомерно близо 15000 евро от френските социални служби.

Първоначално прокуратурата не се сезира от публикацията на "Биволъ", но главният редактор на сайта Атанас Чобанов внася официален сигнал в началото на 2014 година.

Прокуратурата има повече от година да реши дали да образува поне досъдебно производство срещу Данов, за да предотврати изтичането на давността. Софийската градска прокуратура обаче отказва с аргумент, че няма данни за престъпление. Постановлението е на Боряна Бецова, която оневини и Делян Пеевски по сигнала на "Протестна мрежа". Така давността за Иван Данов продължава да си тече.

Журналистът обжалва пред Софийската апелативна прокуратура. От там също отказват да образуват дело (проверката се води по чл. 212 ал. 1 от НК, давността е 10-годишна) срещу бившия министър, но вече с други аргументи. Апелативната прокуратура явно е изчакала да мине месец май 2015 г., за да изтече давността. Едва тогава тя обявява, че в сигнала на журналиста има данни за извършено престъпление от страна на Иван Данов, но давността вече е изтекла и дело не може да започне.

Съмнителните действия на държавното обвинение обаче не спират до тук. Почти на секундата Софийската районна прокуратура се задейства срещу самия Атанас Чобанов и му образува дело за набеждаване на Иван Данов. Два месеца по-късно след раздухването на случая и това дело е прекратено.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?