Годеж на Берлускони с половин век по-млада от него се оказа грешка в превода

Франческа Паскале и Силвио Берлускони

След като новината, че бившият премиер на Италия Силвио Берлускони е обявил годежа си с половин век по-младата от него Франческа Паскале в предаване на един от неговите тв канали, обиколи света, се оказа, че тя е плод на грешен превод на фраза от италиански.

"Да. Това е официално. Тя е от Неапол. Казва се Франческа и не само е красива външно, но и е с прекрасна душа. Тя се отнася много добре към мен и това е взаимно", разказа Берлускони, който води вече трета година бракоразводен процес с втората си съпруга Вероника Ларио, цитиран от медиите.

 

Всъщност 76-годишният милиардер съобщил, че е влюбен и има сериозна връзка, предава CNBC. Думите на Берлускони "Mi sono fidanzato" от глагола "fidanzarsi" (сгодявам се) са били преведени като сгоден съм, но се оказало, че това не е правилно.

 

"В Италия фразата "mi sono fidanzato" обикновено означава "имам приятелка или приятел", а не "сгоден съм". Това може да внесе объркване в чужбина, но е доста ясно за италианците. Те често използват глагола, за да обявят, че имат сериозна връзка, както е направил и Берлускони", твърди преподавателят по модерна италианска история Джон Фут.

 

Берлускони разкри в телевизионното предаване, че се познава от седем години с Паскале, която може да му бъде внучка. Красивата неаполитанка оглавявала клуб на поклонници на Берлускони, а след това започнала работа в неговия политически щаб.

 

Бившият италиански премиер десноцентрист обяви, че ще се бори за четвърти мандат на поста на предстоящите в началото на следващата година парламентарни избори, освен ако сегашният министър-председател - технократът Марио Монти - не реши да участва в надпреварата.

 

Берлускони, който има пет деца от двата си брака, изглежда не се спира в политическите и личните си амбиции нито от факта, че все още не се е развел с втората си съпруга, нито от това, че продължава да си има проблеми с правосъдието. За понеделник е насрочено поредното заседание от т. нар. дело срещу него "Рубигейт", по което той е обвинен в секс с непълнолетна проститутка и за злоупотреба със служебно положение.  

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?