Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Година по-късно: Поддръжниците на Байдън са "завладени от гняв"

21 коментара
Джо Байдън

Преди малко повече от година милиони въодушевени млади хора, жени, цветнокожи и независими гласоподаватели обединиха сили, за да изпратят Джо Байдън в Белия дом. Но след 12 месеца след встъпването му в длъжност като президент мнозина казват, че управлението му е в криза.

Водещи гласове от многообразната база от политически привърженици на Байдън открито осъждат бавния напредък по ключови предизборни обещания. Разочарованието беше особено силно изразено през миналата седмица, след като усилията на Байдън за приемане на закон за правата на гласоподавателите на практика зациклиха, което засили опасенията в неговата партия, че основни демократични принципи са изложени на риск, и засили по-широкото усещане, че президентът е колеблив в исторически важен момент.

"Хората се чувстват така, сякаш получават по-малко, отколкото са се надявали, когато са поставили Байдън на поста. Има много емоции и нито една от тях не е добра", каза Куентин Уатъм-Окама, президент на Младите демократи на Америка. "Не знам дали правилната дума е "завладeни от гняв" или "деморализирани". Потиснати сме. Не виждаме резултати."

Силата на подкрепата за Байдън ще определи дали демократите ще запазят крехко мнозинство в Конгреса и след тази година, или ще отстъпят законодателната власт на Републиканската партия, до голяма степен контролирана от бившия президент Доналд Тръмп. Републиканците в няколко щатски законодателни органа вече се възползваха от разделението на демократите във Вашингтон, за да приемат мащабни промени в щатските избирателни закони, правото на аборт и мерките в областта на общественото здраве в съответствие с желанията на Тръмп.

Ако Байдън не успее да обедини партията си и да съживи политическата си коалиция, Републиканската партия на щатско и федерално ниво почти сигурно ще се окуражи още повече, а червената вълна на изборите в няколко щата миналата година може да промени изоснови баланса на силите в цяла Америка на междинните избори през ноември.

Засега почти никоя от групите, които подкрепиха победата на Байдън през 2020 г., не е доволна.

Младите хора са разочаровани, че той не е изпълнил обещанията си за борба с изменението на климата и студентските дългове. Жените са притеснени, че плановете му за разширяване на отпуска по семейни причини, грижите за децата и всеобщото предучилищно образование са в застой, докато правото на аборт се нарушава, а училищата се борят да останат отворени. Умерените представители и на двете партии, които някога приветстваха центристкия подход на Байдън, се притесняват, че той е отишъл твърде далеч вляво. Цветнокожите гласоподаватели, които са част от политическата база на Байдън, са ядосани, че той не е направил повече за защита на избирателните им права.

"Мобилизирахме се да изберем президента Байдън, защото той ни даде обещания", заяви пред Асошиейтед прес Кори Буш, член на Камарата на представителите от демократите, цитирайки обещанието на Байдън да се справи с полицейското насилие, дълговете по студентските заеми, климатичните промени и оказването на натиск върху гласоподавателите, наред с други въпроси.

"Нуждаем се от действителна промяна - от нея зависи животът ни", каза Буш. "И тъй като все още не сме видели тези резултати, ние сме разочаровани - разочаровани, че въпреки всичко, което направихме, за да осигурим на Демократическата партия Белия дом, Сената и Камара на представителите, нашите нужди и нашият живот все още не се третират като основен приоритет. Това трябва да се промени."

Изправен пред широкоразпространено разочарование, Белият дом настоява, че Байдън е постигнал значителен напредък, особено като се имат предвид обстоятелствата, при които е встъпил в длъжност.

"Президентът Байдън встъпи в длъжност на фона на огромни предизвикателства - пандемия, която се случва веднъж на поколение, икономическа криза и изчерпано федерално правителство. Само през първата година той постигна напредък в изпълнението на обещанията си", заяви Седрик Ричмънд, старши съветник на президента. Като примери той посочи повече от 6 милиона нови работни места, 200 милиона ваксинирани американци, най-разнообразния кабинет в историята на САЩ и най-многото федерални съдии, утвърдени от президента през първата година от Ричард Никсън насам.

Ричмънд изтъкна и историческите законодателни постижения, под които Байдън сложи подписа си - по-конкретно закона за облекчаване на последиците от пандемията на стойност 1,9 трилиона долара, по силата на който повечето американци получиха помощи в размер на 1400 долара, и последвалия инфраструктурен пакет на стойност 1 трилион долара, който ще финансира обществено значими проекти във всеки щат в страната в продължение на няколко години.

В интервю сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс, водещ представител на лявото крило на Демократическата партия, определи пакета на Байдън за облекчаване на последиците от пандемията като един от най-значимите законодателни актове, приемани някога в помощ на работещите хора.

"Но трябва да се свърши още много работа", каза той.

Подобно на други съюзници на Байдън, Сандърс насочи обвиненията за несполуките на президента към двама демократи в Сената: Джо Манчин от Западна Вирджиния и Кирстен Синема от Аризона. Те блокират плана на президента за защита на избирателните права, като отказват да гласуват за отмяна на обструкциите, възпрепятстващи напредъка в законодателното събрание. Преди това двамата провалиха изпълнението на плана на Байдън "Да построим отново и по-добре", който призовава за инвестиции, надхвърлящи 2 трилиона долара, за грижи за децата, платен семеен отпуск, образование и борба с климатичните промени, наред с други прогресивни приоритети.

"Беше грешка да се водят задкулисни разговори с Манчин и Синема през последните четири или пет месеца", каза Сандърс. "Тези разговори не доведоха до нищо. Но това, което направиха, е че деморализираха десетки милиони американци".

Но обвиняването на колегите демократи няма да допринесе за подобряване на политическите позиции на Байдън.

Според проучване на Центъра за изследване на обществените отношения Aсошиейтед прес-НОРК, публикувано миналия месец, рейтингът на президента спада сред почти всички демографски групи, тъй като пандемията продължава да бушува, инфлацията се покачва, а повечето от предизборните му обещания остават неизпълнени. Поредица от законодателни неуспехи през последните дни може да влоши положението. В четвъртък миналата седмица Върховният съд блокира въведените от Байдън изисквания за ваксини и тестове за големите предприятия.

Около 7 от 10 чернокожи американци заявиха през декември, че одобряват Байдън, в сравнение с приблизително 9 от 10 през април. Сред латиноамериканците подкрепата е намаляла почти наполовина до 7 от 10.

Само половината от жените одобряват Байдън през миналия месец, в сравнение с около две трети през пролетта.

Подобен спад се наблюдава и сред по-младите избиратели: Около половината от американците на възраст под 45 години одобряват президента, в сравнение с около две трети по-рано през годината. Спадът е подобен и сред хората на възраст над 45 години. А сред независимите избиратели - група, която решително подкрепи Байдън през 2020 г. - само 40 на сто от тези, които не са партийно ориентирани, одобряват Байдън през декември, в сравнение с 63 процента през април.

"Байдън ни предава доверието", казва Джон Пол Мехия, 19-годишен говорител на Движението "Сънрайз", национална младежка организация, фокусирана върху изменението на климата. "Ако Байдън не използва времето, което му остава с мнозинство на демократите в Конгреса, за да се бори със зъби и нокти за обещанията, с които беше избран, той ще остане в историята като един президент, който би могъл да се справи, и в крайна сметка като страхливец, който не се е застъпил за демокрацията и за това планетата да остане обитаема".

Крисчън Нунес, президентка на Националната организация на жените, заяви, че иска да види повече настойчивост от страна на Байдън в защита на приоритетите на жените.

"В тези времена се нуждаем от някой, който ще бъде борец", каза тя.

Нунес призова Байдън да работи по-усилено за защита на избирателните права и достъпа до аборти, които са драстично ограничени в няколко ръководени от републиканците щати. Очакваното през лятото решение на Върховния съд може да отслаби или да заличи историческия прецедент "Роу срещу Уейд", който направи абортите законни.

"В момента се намираме в наистина тежък момент. Приемат се толкова много закони, които наистина оспорват конституционните права на хората", каза Нунес. "Нуждаем се от човек, който да каже, че няма да толерираме това."

Чарли Сайкс, настроен срещу Тръмп републиканец, който подкрепя Байдън през 2020 г., заяви, че президентът също е застрашен да загуби подкрепата на умерените избиратели и в двете партии, освен ако не успее да измести реториката на партията си повече към центъра, когато говори за обществената сигурност, престъпността и гласуването.

"Той се кандидатира като много центристки, лявоцентристки кандидат, но мисля, че много умерени избиратели се чувстват малко изоставени и се чудят къде отиде Джо Байдън от 2020 г.", каза Сайкс.

Тъй като е на поста си само от една година, Байдън може да има време да промени нещата преди междинните избори през ноември, особено след като Тръмп отново се превърна в по-видим играч в националната политика. През последните години нищо не е обединявало демократите повече от самия Тръмп.

Мери Кей Хенри, президент на Международен профсъюз на служителите в сферата на услугите, който е с два милиона члена, заяви, че нейните членове искат повече от Вашингтон, но тази година те с пълна сила ще напомнят на избирателите за работата, която Байдън вече е свършил, за да отговори на опасенията относно пандемията и икономическата сигурност.

"Президентът Байдън не е пречка", каза Хенри, посочвайки "непримиримата фракция на републиканците в Сената", които се обединиха срещу пакета на Байдън "Да построим отново и по-добре" и плана му за защита на избирателните права. "Ние ще подкрепим този президент".

Не всички са толкова склонни да се ангажират с президента демократ.

"Ние трябва да видим Джо Байдън като боец. Аз съм на това мнение", каза Уатъм-Окама, президент на Младите демократи на Америка. "Обединителят е подходящ в определени моменти. Но ние се нуждаем от някой, който ще се бори за решаването на нашите проблеми, ако искаме да излезем и да се включим в изборите за него през 2022 година".

По БТА

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

21 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Г. Димитров
  #21

  "Републиканците в няколко щатски законодателни органа вече се възползваха от разделението на демократите във Вашингтон, за да приемат мащабни промени в щатските избирателни закони"

  Стийв Пийпълс от Асоциираните Пресета плямпа и пише на ангро!

  Кои са "мащабните промени" в избирателните закони?

  Може ли някой да посочи дори ЕДНА промяна, макар и не толкова мащабна, която прави гласуването по-трудно от, да речем, получаването на социални помощи или купуването на алкохол?

  Как "жените са притеснени",

 2. kosta
  #20

  Брейййй каква изнедада за умно-красивите еуглени. Социализмът ви не е по-добър от социализмът им. Икономиката, другари, ИКОНОМИКАТА. Не ИконМедия. А икономиката То не е като да ходиш на прайда и после да мляскаш соево лате. TRUMP 2024 !!!!!

 3. Boris Kamov
  #19

  Сенилният обеща на глупаците че като го изберат от небето ще завалят кебабчета. Това събитие не се състоя и не само това, ами кебабчетата изчезнаха и от магазините. Та по тази причина глупаците се сърдят... :)

 4. Panasonic
  #18
  Отговор на коментар #16

  И още нещо. Освобождението на източна Европа от болшевишката cгaн стана благодарение на факта, че в продължение на 3 мандата президент на Америка беше републиканец. Америка е силна и влиятелна на международната сцена само когато президента е републиканец. Единственото изключение е JFK, но за съжаление демократическата партия на Кенеди вече не съществува. Тя е заменена от левичарско социалистическия турлюгювеч доминиран от природни недоразумения като Александра Окасио Кортез, Ращида Тлейб, Нанси Пелоси и други подобни.

 5. Panasonic
  #17
  Отговор на коментар #16

  По принцип може би си прав, но пропускаш един много важен фактор, който е от огромно значение за нас простолюдните. ЦЕНАТА НА БЕНЗИНА.Колкото до политиката на САЩ спрямо България, тя не се решава от президента, а от бюрократите (public servants) в американското правителство. Те са тези, които обясняват на президента що е то България и какво трябва да се каже.

 6. Коментарът е изтрит в 13:05 на 21 януари 2022 от автора.
  #16
 7. Александър Борисов
  #15

  И Асошиейтед Прес не можа да скрие бедите,които демократите докараха на САЩ и света с избора на Байдън ! Тръмп,както и да го красят с какви ли не имена,троловете в сайта,успя да прибере опашката на Путин.Ефектни бяха и икономическите мерки срещу Русия,и овладяване на позициите в Сирия / Вагнер си остана само като име на композитор/,както и с начало на една твърда политика в Далечният Изток. Без него,Путин изведнъж изскочи от бутилката и съедини злите сили на Русия и Китай за нова световна заплаха.И САЩ,под палката на Байдън не могат да си оправят нито вътрешната енергийна и социална криза,какво ли да се опънат на озверялото сибирско мече ! Какво ще покаже бъдещето ?

 8. Panasonic
  #14
  Отговор на коментар #11

  Байдън не само нямаше план как да постигне обещанията си. Той никога не е имал намерение да ги изпълнява!

 9. Panasonic
  #13

  Мдаа, така е когато най-великия президент, който някога е стъпвал в Белия Дом е заменен чрез откраднати избори от корумпиран, некомпетентен и сенилен oлигoфpeн.

 10. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #12

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.