Година ще отнеме долицензирането на АЕЦ "Белене"

Година ще отнеме долицензирането на АЕЦ "Белене"

При намирането на стратегически инвеститор за дострояването на АЕЦ "Белене", ще е необходима не повече от година за приключване на процедурата по лицензирането на ядрения проект и извършването на нова оценка дали той отговаря но действащите към момента европейски изисквания за безопасност на подобни съоръжения. Това заяви председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Лъчезар Костов пред журналисти при представянето на дейността на организацията през 2018 г.

Той посочи, че АЯР до момента е издала заповед за одобряване на избраната площадка и разрешението за проектиране и този документ има правно действие и в момента. Следващият етап от лицензионната процедура за издаването на заповед за одобряване на техническия проект формално не е приключил. Костов припомни, че през проектът за изграждането на АЕЦ "Белене" е бил представен в ядрения регулатор заедно с междинния отчет за анализ на безопасността. До 2012 г. е била извършена много работа по тази лицензионна фаза. Направени са много анализи, експертизи и оценки, обясни Костов.

Лицензирането на техническия проект, изработен от руската компания изпълнител "Атомстройекспорт", обаче не успя да бъде завършено, тъй като през март 2012 г. правителството и парламентът решиха да прекратят ядрения строеж заради липсата на средства, които инвеститорът НЕК да вложи в проекта след оттеглянето на стратегическия партньор "Ер Ве Е", която трябваше да притежава 49 на сто от атомната централа.

"При практическото подновяване на действията за реализиране на проекта, процесът на лицензиране следва да продължи от фазата на одобряване на техническия проект на съоръжението, като се отчитат извършените досега действия", обясни Лъчезар Костов. По думите му в рамките на същата процедура трябва да се извърши нова оценка на проекта от гледна точка на действащите към момента изисквания. По думите това би отнело не повече от година

В момента титуляр на издадените лицензионни актове и този, който може да възобнови лицензионната процедура, е "Националната електрическа компания". При привличането на стратегически инвеститор в нова проектна компания тя ще наследи правата на НЕК по вече издадените лицензионни актове на ядрения проект, каза Костов. По думите му законодателството позволява стъпване на правоприемника на мястото на настоящия титуляр в незавършилите производства по издаване на лицензионните актове.

От ядрения регулатор допълниха, че продължава прегледът на внесените през септември 2018 г. документи от АЕЦ "Козлодуй" да подновяване на изтичащия през октомври 2019 г. лиценз за експлоатация на VІ блок. Очаква се процедурата да приключи до края на месец август 2019 г. АЯР предвижда през първото тримесечие на 2019 г. да възложи чрез обществена поръчка външна експертна оценка на някои документи, свързани с продължаване живота на реактора ВВЕР-1000 и повишаването на мощността му до 104 процента.

Предвижда се още при годишния планов ремонт на VІ блок на ядрената централа през октомври 2019 г. да се приключи поетапният преход към новото руско ядрено гориво тип ТВСА-12. Внедряването му става на четири етапа. Първият бе през 2016 г. и досега в активната зона са заредени 119 горивни касети тип ТВСА-12 от общо 163. Последните ще бъдат сложени тази есен и така ще се мине изцяло към новото гориво. То ще започне да се използва и в V блок, но поетапната му подмяна ще тръгне при плановия ремонт на съоръжението догодина.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?