Година след началото на протестите Лъчезар Бояджиев с изложба "Изпъчи се! ...и задръж!"

Изложбата "Изпъчи се! ...и задръж!" на Лъчезар Бояджиев се открива на 14-ти юни, събота, от 19 часа и ще приключи точно три часа по-късно. Мястото е галерията Оne-Night Stand на Иван Мудов, в едно от мазетата на ул. Христо Белчев 25. Авторът и галерията отбелязват с тази изложба и първата годишнина от 14 юни 2013 г. Първата самостоятелна изложба на Лъчезар Бояджиев е през 1992 година, отново в мазе, тогава на галерия "Леседра".

Той е смятан за един от най-концептуалните български художници. Името му е свързано с началото, развитието и разгръщането на съвременното българско изкуство по света и у нас в последните десетилетия. В България авторът прави самостоятелна изложба за първи път от 4 години, въпреки че през това време не спира да участва в международни проекти.

Идеята зад “Изпъчи се! ...и задръж!” не може да се предаде с няколко думи. Тя представя своеобразна ретроспекция на работата на Лъчезар Бояджиев, лабиринт на подсъзнанието, в който мисълта се лута и създава многообразие от форми на съвременно изкуство.

Разсъжденията на Лъчезар Бояджиев за формите на протеста в България през последната една година и собствената му обществена ангажираност намират изражение в микс от нови и стари работи - пърформанси и инсталации, театрални обекти, концептуални рисунки и луксозни принтове.

Някои от експонатите в предстоящата изложба са:

Книги в ковчези. Проектните рисунки на ковчези за книгите на Ницше "Воля за власт" и "Материализъм и емпириокритицизъм" на Ленин, представят своеобразно "кремиране", което може да бъде възприемано като цивилизована форма на изгарянето на книги, но също и като отърсване от остарели философски системи.

Червената шапчица с Мустак. На малката порцеланова фигурка, изобразяваща Червената шапчица, са добавени на пръв поглед обикновени мустачки. За да загатнем идеята, която стои зад това, ще споменем приказката, в която ловецът залавя вълка, но вместо да го накаже, вследствие на доказано престъпление, той решава директно да се саморазправи с него, с което реално нарушава закона; така поведението на добрия излиза от цивилизованата норма. Авторът свързва това поведение с някои форми на управление, с които не може да се отъждестви.


Лъчезар Бояджиев ще присъства на изложбата, като обещава да разкаже подробно историята и идеята на всеки един от обектите, представени в нея.

Споделяне