Година след отравянето на Скрипал Русия продължава да се държи предизвикателно със Запада

Сергей Скрипал

Вместо да иска светът да забрави името Сергей Скрипал, Русия изглежда му придава особено значение, пише американският вестник "Ню Йорк таймс".

Точно преди година бившият руски шпионин Скрипал и дъщеря му бяха открити в безсъзнание на пейка в парк в британския град Солсбъри и впоследствие британските власти заявиха, че те са били отровени с нервнопаралитично вещество от двама агенти на руското военно разузнаване.

В отговор Великобритания изгони повече от 150 руски дипломати и наложи икономически санкции на Москва.

Вместо да игнорира годишнината от отравянето, Русия вчера я отбеляза с едночасова пресконференция в ООН, дълъг 52 страници доклад и сериозно медийно отразяване от англоезичната държавна телевизия Ар Ти, отбелязва вестникът, цитиран от БТА.

Руски представители обвиниха Великобритания, че нарушава международното право, тъй като не осигурява консулски достъп до двамата членове на семейство Скрипал, чието местоположение се пази в тайна.

Изданието отбелязва, че има причини да не се дава достъп до Сергей и Юлия Скрипал на представители на държавата, която според британските власти се е опитала да ги убие. Британското правителство заяви, че на двамата Скрипал им е разрешено да се свържат с руски дипломати, но до момента те не са проявили желание.

През изминалата година руски представители се опитаха да използват липсваща информация в сложния разказ за случилото се, за да намекнат, че става дума за антируска конспирация.

На вчерашната пресконференция в ООН руският заместник-постоянен представител в ООН Дмитрий Полянски подчерта несъответствията в този разказ по отношение на въздействието върху пострадалите на нервнопаралитичното вещество при първоначалното медийно отразяване на инцидента.

Според Полянски подозрения буди и липсата на видеокамери в района на дома на Скрипал в Солсбъри.

В заключение Полянски заяви, че британското правителство не е успяло да предяви убедителни доказателства за руска намеса в случая с отравянето на Скрипал.

"Те са доволни. Успяха да постигнат, каквото искаха, създавайки илюзията, че Русия стои зад престъплението и не си направиха труда да представят доказателства", каза Полянски, имайки предвид британските власти. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят