Година след първото полицейско пушене нещата са си все същите

Година след първото полицейско пушене нещата са си все същите

Една година от първия организиран полицейски протест бе отбелязана в събота. Служители на реда се събраха пред областните дирекции в страната и под прозорците на вътрешния министър в столицата. В градинката пред църквата Св. "Седмочисленици" при неголямата група полицаи дойдоха главният секретар Калин Георгиев на МВР и зам.-министър Веселин Вучков.

Двамата обсъдиха с част от недоволните проблема с комуникацията в системата, а много от полицаите се оплакаха, че редовно задържани се освобождават от ареста, защо имат връзки с полицейски началници. "Ако такова нещо стигне до мен, тези шефове ще имат една разходка до София и след това ще бъдат освободени", заяви Георгиев. Отговорът му бе посрещнат с недоверие.

Протестиращите му предложиха, когато посещава областните дирекции освен с ръководството, да се среща и с редовите служители в отсъствието на преките им началници. По думите на главния секретар обаче, когато той прояви подобно желание, обикновено му се обяснявало, че съставът не може да се събере, защото е на дежурство или в почивка.

Стигна се до договорката, че Георгиев ще инициира проверка в няколко областни дирекции, за да провери думите на подчинените си. Друг обсъден конкретен проблем бе охраната на склад с боеприпаси на столичната полиция в кв. "Кремиковци". До това помещение имало и други складове на частни фирми. Проблемът е, че освен служебния склад полицаите на практика пазели и тези на частниците. МВР обаче не е осигурила никакви условия за престоя им там. "Момчетата стоят в едни фургон, докаран преди години от техен пенсиониран колега и сами са си купили печка, за да се топлят", обясни един от пушачите.

Георгиев и Вучков увериха полицаите, че от следващата седмица започва изплащането на парите за вещево доволство (за дрехи и обувки) в министерството. Това не са парите за униформи, а средства, с които цивилните полицаи си купуват облекло. Става въпрос за 400 лева на човек. Главният секретар коментира по този повод, че неговата униформа струва 1000 лева, които е извадил от собствения си джоб. "От това става ли ви по-топло", попита Георгиев.

Иначе зимните униформи служителите ще получат през пролетта с появата на кокичетата.

Година след започването на организираните протестни действия на полицаите, заради мизерните условия на труд, нещата си изглеждат все същите. Исканията им остават непроменени и неизпълнени въпреки обещанията и на предишното ръководство и на настоящото.

Преди да вземат властта, ГЕРБ подкрепяха протестите на полицаите и твърдяха, че исканията им трябва да се изпълнят. След като сформира правителството си, бившият главен секретар на МВР Бойко Борисов заяви, че заплатите ще се вдигнат, само ако служителите "напълнят хазната".

Заплатите обаче няма да се увеличат и през следващата година, тъй като бюджетът за МВР отново е направен така, че да покрие сегашните възнаграждения. За тази цел МВР спира капиталовите разходи за догодина и "затяга сериозно коланите" за други харчове.

Само преди десет дни министър Цветанов призна, че МВР дължи 65 милиона лева. В опит да пресекат готвен преди два месеца полицейски протест, премиерът Борисов и вицепремиерът и вътрешен министър Цветанов се съгласиха да внесат законови промени, които дават по-голяма защита на полицаите срещу посегателства срещу тях. За да покажат, че са на страната на служителите в МВР, те декларираха и спорна подкрепа към полицаите, осъдени за смъртта на Чората. Тези заявления, както и законовите промени, вероятно изглеждат най-лесно решение, защото са "безплатни".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?