Година след влизането на Тръмп в Белия дом, обещаното помирение между Вашингтон и Москва продължава да чака

Година след влизането на Тръмп в Белия дом, обещаното помирение между Вашингтон и Москва продължава да чака

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подчертаваше по време на предизборната си кампания, че ще помири Америка с Русия на президента Владимир Путин. Една година след встъпването му в длъжност, климатът от Студената война доминира повече от всякога отношенията между двете суперсили.

Въпреки обещанията на републиканския кандидат, последвани от назначаването на Рекс Тилърсън - който изтъква личните си връзки с Путин - за ръководител на американската дипломация, основните противоречия продължават да съществуват и Москва и Вашингтон си разменят всеки ден язвителни упреци и заплахи с нови санкции.

"Изправени сме пред парадокс: лидерите на две страни са казали, че искат да подобрят отношенията между тях, но те само се влошават", констатира Владимир Василиев, изследовател в Института за САЩ и Канада в Москва.

Обвинени в задкулисна дейност, за да подпомогнат победата на Доналд Тръмп срещу Хилари Клинтън, която подкрепяше твърда линия (срещу Русия), руските власти бяха принудени да представят стопанина на Белия дом като заложник на вътрешните политически борби във Вашингтон. И да търпят, чакайки бурята с руската афера да отмине.

"Руско-американските отношения заслужават нещо по-добро, нашите народи заслужават нещо по-добро", заяви пред АФП говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. "Русия винаги се е обявявала в подкрепа на засилване на двустранните отношения, независимо кой президент е на власт в Съединените щати".

През последните години напрежението между Москва и Вашингтон, свързано с множество международни въпроси като Украйна, Иран и Сирия, не спира да нараства.

След анексирането на украинския полуостров Крим от Русия през 2014 г., последвано от войната в Източна Украйна, САЩ започнаха да приемат все по-строги санкции срещу Русия.

"Година първа" от президентския мандат на Тръмп бе белязана от поредица нови санкции на САЩ, както и от взаимно експулсиране на дипломати, достойно за най-драматичните часове на Студената война.
Кремъл всеки ден е принуден да коментира обратите в започналото в САЩ разследване за предполагаемата руска намеса в президентските избори през 2016 г. и за евентуален "таен сговор" с предизборния екип на републиканския президент.

Захарова порицава "антируската истерия" на "същите онези хора, които накараха Хилари Клинтън да играе антируската карта по време на предизборната си кампания и не можаха да приемат поражението на техния кандидат".

"Те имаха нужда да намерят външен фактор, за да обяснят собствения си провал", твърди тя, отричайки каквато и да било роля на Москва в победата на Доналд Тръмп. "Това е американският президент, избран от американския народ".

"По-голям натиск"

Различията по големите международни въпроси не са преодолени.

На годишната си пресконференция в понеделник, руският външен министър Сергей Лавров отправи нападки срещу Вашингтон по почти всички теми, белязали изминалата година: "Действията на сегашната администрация за нещастие следват линията на администрацията на Обама, въпреки обещанията на президента Тръмп по време на предизборната му кампания. В някои отношения тя дори оказва по-голям натиск".

В Сирия, въпреки обявената обща цел за борба с джихадистите, западните страни обвиняват Русия, че предимно е подкрепяла военно режима на Башар Асад срещу бунтовниците. Руската армия упрекна Вашингтон, че поддържа сирийския клон на Ал Каида и дори в действия, които облагодетелстват групировката "Ислямска държава", за да забави настъплението на сирийските сили.
По въпроса за Украйна правителството на Тръмп не само продължава да обвинява Русия, че оказва военна подкрепа на сепаратистите, но и обяви, че иска да засили доставките си на оръжия за Киев, които вече може да включват противотанкови ракети.

Внимавайки да не порицава директно Тръмп, Москва разкритикува остро две от важните му външнополитически решения: признаването на Ерусалим за столица на Израел и поставянето под въпрос на иранското ядрено споразумение.

След като в края на 2016 г. обвини правителството на Обама, че "нарочно е унищожило руско-американските връзки", Русия имаше "големи надежди" за подобрение след избирането на Доналд Тръмп, признава пред АФП Иван Курила, изследовател в Европейския университет в Санкт Петербург.

"Руският елит продължава да вярва, че Тръмп не иска тотална конфронтация, и надеждата за подобрение остава", уверява той. "Ако не тази година, то догодина".

По БТА

Споделяне

Още от Свят