Годината на КПКОНПИ – корупция тук-там, конфликт на интереси почти няма

Снимка: БГНЕС

Антикорупционната комисия КПКОНПИ получава стотици сигнали за конфликт на интереси и корупция годишно, но в малка част от случаите такива се установяват. Това става ясно от годишния доклад на институцията, ръководена от бившия главен прокурор Сотир Цацаров. През 2019 г. КПКОНПИ е установила едва 14 случая на конфликт на интереси. Участвала е в девет прокурорски акции срещу корупцията.

Изминалата година беше бурна за КПКОНПИ, но не толкова откъм акции, колкото заради имотите на бившия ѝ председател Пламен Георгиев. След скандала с незаконната му тераса той подаде оставка и замина като консул за Валенсия. В края на 2019 г. ръководството на КПКОНПИ бе поето от Цацаров.

Колко струва конфликтът на интереси?

През миналата година комисията е получила общо 166 сигнала за евентуален конфликт на интереси. Такъв е установен в 14 случая. За тези нарушения са наложени различни по размер глоби. Общата им стойност е 173 511 лв.

Съдейки само по тази сума, ще е трудно да се установи какъв е реалният ефект от борбата срещу конфликта на интереси. От една страна, случаите са малко, а от друга – глобите са символични.

Например, комисията санкционира общински съветник за това, че е участвал в гласуване по въпрос, по който е бил в конфликт на интереси. В такъв случай се отнема дневното му възнаграждение, което е симвоолично. По-сериозна глоба бе наложена на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев – 10 хил. лв. . В отчета няма информация каква част от глобите са реално събрани.

През миналата година КПКОНПИ установи конфликт на интереси и на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов, както и на кмета на Септември Марин Рачев. Впоследствие решението на КПКОНПИ стана повод за прератяването на правомощията на Рачев. Срещу него има и прокурорско разследване.

Къде е корупцията?

За разлика от 2018 г., когато КПКОНПИ участва в шумната акция по ареста на бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева, през 2019 г. комисията не може да се похвали с толкова шумна акция. Все пак работата срещу кметове продължи.

През миналата година КПКОНПИ участва в ареста на кмета на Божурище Георги Димов, който бе показно изведен с белезници от служители на комисията,

Институцията има пръст в делото срещу кмета на Костенец Радостин Радев и в ареста на Ральо Ралев, кмет на пловдивския район "Северен". При друга акция бе арестуван кметът на Чупрене Ваньо Костин. Дни преди местните избори бе арестуван кметът на Несебър Николай Димитров по подозрение в купуване на гласове. Той спечели изборите и се наложи да бъде воден с белезници да положи клетва. Впоследствие бе освободен под гаранция.

Делата срещу кметовете все още не са започнали.

Споделяне

Още по темата

Още от България