Годината на КПКОНПИ – ударът "Иванчева" и антикорупционно обучение на деца

Шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) може да се похвали с няколко акции през първата година от съществуването си и с усилия нетърпимостта към корупцията да бъде възпитана от най-ранна детска възраст. Това става ясно от годишния доклад на структурата.

Делото срещу бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева е отчетено като успех от комисията на Пламен Георгиев. Тя бе арестувана заедно със заместничката ѝ Биляна Петрова през миналия април по подозрение, че са взели подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин. Заедно с тях бе задържан и бившият кмет на "Младост" Петко Дюлгеров.

Успехи, успехи

Макар че делото срещу Иванчева не е приключило дори на първа инстанция, акцията е отчетена като успешна. Наред с него в документа е посочено и разследването срещу кмета на Септември Марин Рачев. Той бе обвинен в сключване на неизгодни сделки преди повече от година. И досега обаче делото срещу него не е стигнало до съда.

Същата е съдбата и на друго разследване – срещу бившите кмет и зам.-кмет на Перник Иван Иванов и Илинка Никифорова. Акцията в пернишката община бе през миналия март. След нея Иванов и Никифорова получиха обвинения в длъжностни престъпления за това, че са платили за сметопочистване на града на частна фирма в условията на кризисна ситуация, без реално да има такава и при вече сключен договор с друго дружество. Година по-късно обвинителен акт срещу тях не е внесен.

Четвъртият успех на КПКОНПИ са обвиненията срещу прокурор от Софийска градска прокуратура. Според разследващите през 2015 г., като шеф прокуратурата в Кнежа, върнал багер не на истинския му собственик.

Петата операция с участието на КПКОНПИ през миналата година е срещу бившия шеф на агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев. Той бе арестуван по подозрение, че ръководил престъпна група, вземала подкупи, за да издава удостоверения за български произход, което е сред документите, нужни за получаване на гражданство. Това дело също не е стигнало до съда.

Пернишките деца – най-големите врагове на корупцията

В две детски градини в Перник е проведено антикорупционно обучение, става ясно от отчета.

"През м. декември 2018 г.се проведе първото пилотно представяне в две детски градини, където с използването на подходящо развитите педагогически ситуации се положиха основите на формиране на морални ценности, като „самодисциплина“, „честност“, „почтеност“, „приятелство“и етични норми. Целта е да се формира култура на нетолерантност към корупционното поведение сред младото поколение", се посочва в отчета на комисията.

Тази образователна инициатива не е единствената. В УННСС е била разкрита специалност "Противодействие на корупцията". Освен това са проведени разговори с просветното министерство за "възможностите за разширяване обхвата на антикорупционното обучение в програмите на началните и средните училища".


Взехме им милионите

През 2018 г. са влезли в сила общо 40 решения за отнемане на престъпно придобито имущество, става ясно от отчета. Конфискуваното имущество е за общо над 20 млн. лв. Наскоро от комисията заявиха, че трябва да се намери механизъм, по който конфискуваните имоти да отиват за обществени нужди.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?